Pátek, 26. dubna 2024

PODHOUBÍ PESTRÉHO PROGRAMU EKOLOGICKÝCH DNŮ OLOMOUC 2013 PRORŮSTÁ DO STOKORCOVÉHO LESA

PODHOUBÍ PESTRÉHO PROGRAMU EKOLOGICKÝCH DNŮ OLOMOUC 2013  PRORŮSTÁ DO STOKORCOVÉHO LESA

Již 23 let se do jarní Olomouce sjíždějí lidé z celé ČR i Slovenska, aby se potěšili účastí na našem největším ekologickém festivalu pro širokou veřejnost "Ekologické dny Olomouc (EDO)". Letos proběhne festival od 19. 4. do 1. 5.

Vzácným hostem letošního festivalu bude významný český filosof a biolog Zdeněk Neubauer, který po dlouhá léta na EDO jezdil, než mu to znemožnil jeho zdravotní stav. Zdeněk Neubauer o olomouckých besedách kdysi poznamenal, že jsou takovou "společnou poradou o našem světě". Společně s ním přijede na besedy (26. - 28. 4. v Divadle hudby) mnoho lidí, kteří byli myšlenkami Zdeňka Neubauera inspirováni, ovlivněni, obohaceni. Oni i přítomní posluchači se tak budou moci opět setkat s osobitým ctitelem bosých cest tam a zase zpátky (Hobit), Medvídka Pú ze Stokorcového lesa, hub jako tvorů mezi zvířetem a květinou a s autorem zcela originálního vnímání a pojetí přírody (přirozenosti). Ve svém vlastním vstupu se Zdeněk Neubauer zaměří na ekologii člověka, podle něj jediného zvířete, které umí číst smysl světa, stolovat, dokáže vnímat Zemi na boso, pronikat do "zásvětí".

K myšlenkám Zdeňka Neubauera se během tří dnů vztáhne celá řada dalších osobností a přátel: Ivan M. Havel (k prodeji bude jeho nová kniha "Zjitřená mysl a kouzelný svět"), přírodovědci Stanislav Komárek, Zdeněk Kratochvíl, Jaroslav Flegr, Anton Markoš, David Storch, Petr Pokorný a také filosoficky uvažující Františka Jirousová a Zdeněk Kratochvíl. Program besed doplní i další výrazní myslitelé a popularizátoři vědeckých poznatků: Václav Bělohradský (s novou knihou "Mezi světy a mezisvěty. Reloaded 2013."), Václav Cílek, Jan Keller, Jan Jařab, Sylva Fischerová, Milena Bartlová, Jiří Přibáň, Václav Žák a Petr Hlaváček.

EDO 2013 nabízí i dva slavnostní večery. Zahájení festivalu obstará vynikající italský varhaník Enrico Zanovello se svým koncertem v chrámu Svatého Michala (pátek 19. dubna od 20 hodin). Nedělní večer 28. 4. pak bude od 20 hodin v Divadle hudby věnován autorskému výkladu uměleckých koncepcí tzv. "míst setkání" v rámci realizace expozice pro veřejnost "Domu přírody Litovelského Pomoraví" (DPLP). Na realizaci této zcela unikátní přírodní galerie Sluňákov spolupracuje s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Vnímání přírody lužních lesů kolem řeky Moravy na sever od Olomouce se budou snažit citlivě umocnit známé osobnosti z uměleckého světa: František Skála se svou lodí, Miloš Šejn se Sluneční horou, Miloš Fekar s Lesním chrámem a Marcel Hubáček s Ohništěm zlaté spirály. Snahou je připravit návštěvníkům DPLP v Horce nad Moravou a školním dětem na vzdělávacích programech nezapomenutelné zážitky při setkání s přírodou. Tento areál bude dokončen až v polovině roku 2014. Na večeru budou představeny záměry umělců a také vystaveny modely, které zviditelní podobu budoucích konkrétních uměleckých realizací v krajině.

Organizátoři EDO také připravili dva výlety na zajímavá místa v krajině přírodní i městské. V sobotu 20. dubna mohou lidé s Jánem Kadlecem poodkrývat na pěším výletě tajemství líbezné krajiny kolem skály Bradlo, která je opředena mnoha mýty. Sraz účastníků je na nádraží v Libině po příjezdu vlaku od Olomouce v 7:47. Další lidé mohou dát v tento den přednost oslavě Dne Země v ZOO Olomouc na Svatém Kopečku. V neděli 21. dubna se koná výlet s Jakubem Potůčkem do areálu Vítkovic, který do nové podoby i funkce navrhl architekt Josef Pleskot. Při zpáteční cestě čekají na účastníky zájezdu ještě zajímavé zastávky v Odrách (expozice Proměny oderského děkanátu), v zapomenutém městě břidlic Budišově nad Budišovkou a na známém poutním místě Stará Voda ve vojenském újezdě Libavá. Tento výlet je pouze pro předem přihlášené. Program Edo nabízí ještě výlety za zpěvem olomouckých slavíků a za poznáním ptáků, kteří zabydlují olomoucké parky. Další exkurze povede po stopách olomouckých popelářů. V rámci EDO se také konají dvě výstavy: "Místa setkání" a jubilejní výstava Jana Jemelky v Galerii Caesar. Informace o těchto akcích naleznou lidé v podrobnějším programu festivalu a na telefonu 585 378 345.

Vyvrcholením programu EDO je tradičně Ekojarmark 1. 5., který proměňuje na zaplněném Horním náměstí v Olomouci svátek práce ve svátek Země. Lidé se mohou dozvědět mnoho informací o životním prostředí (zejména o třídění odpadů), navštívit více jak 100 stánků s tradičními řemesly, divadelní představení na nádvoří radnice, podívat se na historickou Olomouc z radniční věže, shlédnout májku a prožít májový polibek pod rozkvetlým stromem v rámci "Májové Olomouce" (pořádá Statutární město Olomouc), seznámit se s cyklistickou dopravou, navštívit expozici Lesů ČR a celé řady dalších organizací. Náměstí po celý den oživí produkce celé řady hudebníků, včetně dvou letošních držitelů Andělů: skupiny Zrní a Tomáše Kočka a orchestru. Na hlavním pódiu zahrají také Vladimír Mišík a ETC, Iva Bittová a Čikori, Luboš Pospíšil a 5P, Žamboši, Petra Boštíková s Green Dolphin Jazz a další.

EDO jsou otevřené všem zvídavým laikům, kteří ještě věří, že má smysl setkání tváří v tvář ... mimo internetové sítě a televize, všem, co se rádi setkávají s mimořádně zajímavými lidmi, kteří jsou schopni svou vědeckou specializaci opouštět ve prospěch jejího včlenění do širších kontextů složitého světa. Všem lidem, které baví rozvíjení vlastního vzdělání. Program nenabízí jeho případným účastníkům jediná možná řešení problémů, spíše se snaží klást důležité otázky. EDO vytvářejí prostor, kde je možno svobodně diskutovat a vyměňovat si často protikladné názory. Tak vzniká jedinečný prostor pro polyfonii myšlenek, které mluví o vztahu člověka a přírody z mnoha úhlů pohledu (odtud letošní motto festivalu: chvála polyfonie ... jako snaha o uchování pestrého a svobodného světa).

Program EDO, podpořený Ministerstvem ŽP, Olomouckým krajem a Statutárním městam Olomouc najdou zájemci na teletextu ČT na str. 588 (rubrika ekologie), místní lidé si mohou vyzvednout program na informačním centru v podloubí radnice a shlédnout jej na plakátovacích plochách či vozech MHD DPMO. Aktuální a podrobný program je přístupný všem na internetové stránce www.slunakov.cz.

Zpracoval Michal Bartoš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů