Pátek, 29. března 2024

Miliardový tunel pro nové jádro

Miliardový tunel pro nové jádro

Ministerstvo průmyslu v tajnosti připravuje miliardový tunel pro peněženky odběratelů elektřiny. Dokončuje návrh zákona, který přihraje desítky miliard z kapes občanů ČEZu a dalším velkým energetickým firmám.

Zákon, který by měl v nejbližších dnech odejít k připomínkám ostatním ministrům:
- zajistí finanční podporu v podobě dlouhodobě zvýhodněné ceny pro prodej elektřiny z nových atomových reaktorů1);
- umožní podpořit garantovanou cenou i elektřinu z uhelných elektráren, pokud budou splňovat blíže nespecifikované parametry pro nízké emise.

Ekologické organizace požadují, aby v roce 2025, kdy by podle představ ČEZ měl být spuštěn první nový reaktor v Temelíně, u nás nebyly už žádné dotace do elektřiny z fosilních, jaderných ani obnovitelných zdrojů energie.

Podle propočtů ekonomů z Candole Partners2) by české spotřebitele model plánovaný ministerstvem vyšel na téměř 17 miliard korun ročně. Vládní garance ceny jaderné elektřiny po dobu 50 let (minimální životnost jaderných bloků) by spotřebitele přišla navíc na 850 miliard korun. Ale příklad Velké Británie, na kterou se ministerstvo odvolává, by měl být varující.Experti City Bank odhadují3), že podpora jádra zatíží domácí rozpočty Britů až 200 librami (6 400 Kč) ročně navíc. Tuto cenu, která má být až trojnásobná proti dnešní ceně elektřiny na trhu, chtějí garantovat po dobu 35 let4).

Současná jaderná energetika by neexistovala bez dlouholetých přímých státních dotací, úlev a jiných výhod. V součtu dostala několikanásobně více, než stojí podpora rozvoje čistých, obnovitelných zdrojů5). Avšak zatímco cena jaderných technologií neustále roste, u energie ze slunce, vody či větru je trend přesně opačný.

Ministerstvo tyto změny přitom plánuje zavést v rámci novely, která má údajně napravit důsledky nezvládnutého systému podpory některých obnovitelných zdrojů. Zatímco jaderné reaktory a uhelné zdroje budou moci díky novému schématu spoléhat na podporu z peněženek občanů, obnovitelné zdroje podle plánů ministerstva budou od podpory de facto zcela odříznuty.

Ministerstvo se pustilo do zásadních změn v energetice, ačkoli stále nebyla schválena nová státní energetická koncepce. Zatím chybí její posouzení z hlediska vlivů na životní prostředí a rozhodnutí vlády o energetické koncepci lze tedy očekávat nejdříve za několik měsíců.

Jan Šrytr z Ekologického právního servisu řekl:"Vzhledem k tomu, jak hlasitá zaznívá kritika ohledně podpory výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů, je nepochopitelné, že ministerstvo potichu, tedy bez veřejné diskuze, plánuje zjevně miliardový tunel pro ČEZ a velké energetické firmy. Je pravděpodobné, že pokud plány ministerstva vyjdou, spotřebitele žádná finanční úleva v cenách elektřiny dlouhodobě nečeká."

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: "Namísto podpory zateplování, které by ušetřilo peníze lidem i životní prostředí, plánuje ministerstvo průmyslu opět podpořit silné energetické firmy a zachovat závislost na jejich energii.Investice do zateplování budov bytaké pomohly oživit českou ekonomiku."


Kontakty:
Edvard Sequens, Calla, 602 282 399, edvard.sequens@calla.cz
Jan Šrytr, Ekologický právní servis, 775 154 087, jan.srytr@eps.cz
Karel Polanecký, Hnuti DUHA, 775 778 202, karel.polanecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů