Pátek, 19. dubna 2024

Situace v teplárenství je turbulentní a nepředvídatelná

Situace v teplárenství je turbulentní a nepředvídatelná

XIX. ročník Teplárenských dnů 2013 začal včera Brně. Náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich předal ocenění projektům roku a informoval o možnostech čerpání prostředků z operačních programů Ministerstva životního prostředí. Předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek kritizoval nepředvídalené prostředí v energetice, které nepřeje investicím.

Slavnostní zahájení Teplárenských dnů proběhlo za účasti I. náměstka ministra životního prostředí Martina Frélicha, který předal tři křišťálové komíny projektům oceněným v 11. ročníku soutěže "Projekt roku v soustavách zásobování teplem a chladem" za rok 2012 a medaile profesora Lista za zásluhy o rozvoj české energetiky.

"Ještě nikdy v dějinách českého teplárenství nebyla situace tak turbulentní, nepředvídatelná, nebylo tolik neznámých pro vlastníky a investory v oblasti paliv, legislativního rámce, daňových předpisů a evropských direktiv," zhodnotil v úvodu konference současný stav podnikatelského prostředí předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

"Rezort Ministerstva životního prostředí považuje energetické využití zbytkového komunálního odpadu pro výrobu tepla a elektřiny za ekologicky a ekonomicky nejvýhodnější způsob nakládání s tímto odpadem," řekl ve svém vystoupení na konferenci náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich.

Ministerstvo životního prostředí podle něj hodlá dále podporovat technologie pro recyklaci a energetické využití odpadu. Náměstek Frélich také informoval, že nově ustavená expertní skupina ministerstva, zabývající se nakládáním s odpady, se shodla na ukončení skládkování směsného komunálního odpadu mezi lety 2022 až 2025.

Náměstek Frélich představil novou samostatnou výzvu 2. osy operačního programu, zaměřenou na výstavbu nových a rozšíření a rekonstrukci stávajících zdrojů a sítí soustav zásobování teplem, která by měla být otevřena v květnu. "Bude sice otevřena jen na dva měsíce, ale víme, že teplárny již mají projekty připravené, takže by neměl být problém s vyčerpání alokace ve výši 1,5 miliardy korun."

Ministerstvo životního prostředí připravuje na období let 2014 až 2022 samostatný operační program, v jehož rámci hodlá podporovat také využití odpadu a zlepšování kvality ovzduší.

Na konferenci dále vystoupili odborníci z Ministerstva průmyslu a obchodu a informovali o přípravě transpozice směrnic EU a přípravě čerpání dotací v období let 2014-2020, kde by mělo být pamatováno také na rekonstrukce tepelných sítí.

Bohatý program konference a doprovodných akcí bude pokračovat do zítřka.

Ocenění - Křišťálový komín za Projekty roku 2012 získaly:

V kategorii Úspory primární energie snížením ztrát v distribuci tepla společnost OPATHERM a.s., člen skupiny MVV Energie CZ za projekt "Modernizace sídliště Olomoucká v Opavě",

v kategorii Rozvoj soustav zásobování teplem skupina ČEZ a město Bílina za projekt "Teplo z elektrárny Ledvice pro Bílinu"

a v kategorii Rozvoj KVET a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie společnosti E.ON Trend s.r.o. a TENZA, a.s., Brno za projekt "Výstavba energobloku na biomasu v Teplárně Mydlovary".

Počin roku 2012 byl udělen společnosti TERMIZO, a.s., člen skupiny MVV Energie CZ za "Mezinárodní výzkum pěstování řas ze spalin",

společnostem Pražská teplárenská, a.s., a TENZA, a.s., Brno za "První štolu pro horkovod pod Vltavou" a společnosti Dalkia Česká republika za "Chlazení komplexu Nová Karolina Ostrava".

Rezortním vyznamenáním, stříbrnou pamětní medailí profesora Vladimíra Lista, nestora české energetiky a teplárenství, byla oceněna za celoživotní přínos českému teplárenství pětice energetiků:

Jiří Baldík, Jaroslav Hanzlovský, Ladislav Kudrnáč, Milan Novotný a Jiří Špitálník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů