Pátek, 26. dubna 2024

Novinky z Centra pasivního domu

Novinky z Centra pasivního domu

Jak na rekonstrukci panelového domu? Dozvíte se na veletrhu IBF 2013!

Správně a pečlivě provedenou rekonstrukcí je možné dosáhnout až 90% úspory proti původnímu stavu. Jak využít tuto šanci a vyhnout se polovičatým řešením, která mnohdy nadělají víc škody než užitku? To prozradí interaktivní expozice rekonstruovaného panelového domu na IBF Stavebních veletrzích Brno.
Celý článek...

Ze starých domů udělat pasivní - šance jako Brno!

Rekonstrukce krok za krokem. Proč a jak správně rekonstruovat stávající stavby. Co by měl chtít investor po projektantovi a architektovi. A co projektant a architekt potřebují od investora. Tradiční i netradiční rekonstrukce rodinných domů, panelových domů, administrativních budov, škol, školek a nemocnic.
Celý článek...

Jak na izolaci energeticky úsporných domů

V pátek 26. dubna 2013 pro vás na veletrhu IBF připravujeme sérii přednášek o izolacích, neprůvzdušnosti, dobrých oknech a zdaleka nejen o nich. Prostě a jednoduše - základní principy pasivních domů podrobně a zblízka.
Celý článek...

Naučíme vás stavět pro budoucnost - už od května!

Stavebnictví stojí na prahu energetické revoluce, kterou odstartovala Směrnice o energetické náročnosti budov 2010/31/EU (EPBD). Centrum pasivního domu proto připravilo šest nových kurzů, které reagují na probíhající legislativní změny a stále sílící nezbytnost nového přístupu k navrhování budov. První pilotní kurzy jsou určeny pro odborníky z Jihomoravského kraje a jsou bezplatné. Hlásit se je možné už nyní!
Celý článek...

Frankfurtská konference Pasivní domy začíná již za několik dní

Ve dnech 19. a 20. dubna 2013 se ve Frankfurtu uskuteční již 17. ročník jedné z nejvýznamnějších akcí zaměřených na energeticky efektivní stavitelství - Mezinárodní konference a veletrh pasivní domy. Hlavním tématem se tentokrát staly úspory energie prostřednictvím renovací a využití obnovitelných zdrojů.
Celý článek...

Oslavte Den Země na Špilberku

Hry a zábavné kvízy pro děti, ukázky tradičních řemesel, ochutnávky biopotravin či fair trade výrobků, divadlo a koncerty. To je jen střípek z programu, který nabídne v sobotu 20. dubna 2013 tradiční akce Den Země pod Špilberkem.
Celý článek...

Pomozte s výzkumem o navrhování pasivních domů

Jak postupujete při navrhování pasivního domu a jaký software používáte? Věnujte pět minut času vyplnění dotazníku o metodách navrhování pasivních domů a pomozte studentovi stavební fakulty ČVUT s jeho výzkumem. Děkujeme.
Celý článek...

Časté větrání tříd zajistí školákům lepší známky, zjistila studentka

Jihlavská studentka zkoumala, jaké je ovzduší při vyučování ve třídách. Když se nevětrá, hromadí se tam oxid uhličitý, který negativně ovlivňuje činnost mozku. Se svým projektem nyní uspěla v republikové ekologické soutěži a bude jej dále obhajovat i v mezinárodním kole informuje iDnes.cz.
Celý článek...

Právě vychází druhé letošní číslo časopisu Dřevo&Stavby

V posledních březnových dnech vyšlo druhé letošní číslo časopisu Dřevo&Stavby, ve kterém mimo ukázek zajímavých dřevostaveb z České republiky i zahraničí najdete například i článek o tepelných izolacích z pohledu fyzika nebo rady pro výběr oken do podkroví.
Celý článek...

Cena pro průkopníky pasivních domů poputuje do Dánska

Letošní cena pro průkopníky v oblasti výstavby energeticky úsporných domů poputuje do Dánska. Projekt nulového domu postaveného v 70. letech na univerzitě v Kodani přinesl celou řadu zásadních poznatků, které byly později zužitkovány při vývoji standardu pasivního domu.
Celý článek...

V Číně se začal stavět modelový pasivní bytový dům

Mnoho analytiků při hodnocení ekonomické situace v Číně poukazuje na obrovskou spotřebu energií a s tím spojená rizika. Není proto divu, že se čínští developeři rozhodli otestovat pasivní bytový dům, který by šetřil peníze svým obyvatelům a zároveň v dlouhodobém horizontu pomohl celé ekonomice.
Celý článek...

Pasivní domy jsou novým trendem v bydlení. Skrze úspory energií

V současné době, kdy se ceny energií navyšují a vytápění domu či bytu se stává ožehavým tématem, stále více rodin uvažuje o možnostech bydlení v pasivním domě. Týdeník Slovácko si s Ivou Černou z Centra pasivního domu povídal o tom, jak pasivní dům vlastně funguje a jaké jsou jeho výhody.
Celý článek...

Představujeme aktualizace pro PHPP 2007 a novou verzi PHPP 2013

Samotné použití prvků pasivního domu sebou automaticky takový dům nepřinese. Pro oblíbený návrhový nástroj Passive House Planning Package (PHPP) jsme zpracovali nejaktuálnější set klimadat, který Vám pomůže definovat potřeby domu přesně vztažené na danou lokalitu.
Celý článek...

Téměř nulové budovy budou méně úsporné než dnešní pasivní domy

Nové průkazy energetické náročnosti platné i pro oblast prodeje a pronájmů nemovitostí jsou přitažlivější a přehlednější než průkazy původní. Téměř nulové budovy, které se budou muset v Česku stavět od roku 2020, budou však ve skutečnosti až dvakrát energeticky méně úsporné než již běžně dostupné pasivní domy.
Celý článek...

Prohlédněte si aktualizované informační listy o pasivních domech

Pasivní domy jsou energeticky úsporné, pro své obyvatele uživatelsky přívětivé a cenově dostupné. Aby ale splňovaly všechna tato kritéria, je třeba, aby dodržovaly některé hlavní zásady. Jaké to jsou a jaké jsou vlastně základní principy fungování pasivních domů se dočtete v našich aktualizovaných informačních listech.
Celý článek...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů