Čtvrtek, 28. března 2024

Kopřivnice připravuje likvidaci staré skládky kalů

Kopřivnice připravuje likvidaci staré skládky kalů

Kopřivnice na Novojičínsku připravuje likvidaci staré skládky kalů, která vznikla na západním okraji města v době největšího rozmachu místního průmyslu. Nechá ji takzvaně zapouzdřit, tedy uzavřít do nepropustné těsnicí stěny, která zabrání případnému šíření kontaminace. ČTK o tom informovala kopřivnická mluvčí Lucie Petříčková.

Ludvík Michalec z odboru rozvoje města uvedl, že sanovat se bude technologií vibračního ražení. "Speciální ocelový profil bude v zemině vytvářet tenké lamely, jež budou vyplňovány těsnicí směsí. Následovat bude utěsnění skládky shora pomocí speciálních rohoží a fólií, dále obvodové odvodnění skládky a rekultivace jejího povrchu," uvedl Michalec.

V polovině dubna bude provedena skrývka ornice a počátkem května začne budování těsnicí stěny. Stavební práce by měly být hotové do konce roku. Příští rok se bude kontrolovat, jak opatření fungují.

Petříčková uvedla, že je to letos v Kopřivnici jeden z finančně nejnáročnějších projektů, přestože díky soutěži na dodavatele stavby město značně ušetřilo. Náklady dosáhnou téměř 32 milionů korun, původně se odhadovaly na více než dvojnásobek. Až 90 procent by měla zaplatit Evropská unie a Státní fond životního prostředí, 3,2 milionu korun dá město ze svého rozpočtu.

Rozsah skládek, vzniklých během průmyslového rozvoje v minulém století, mapovala radnice v letech 2010 až 2011 s pomocí pamětníků. Ukázalo se, že jediným vážně kontaminovaným místem je právě tato skládka. Sice se neprokázalo, že by ohrožovala zdraví lidí, radnice ji ale přesto chce raději sanovat, aby se předešlo například případnému znečištění podzemních vod. Na skládce se nacházejí ropné látky, polyaromáty a v menší míře také některé těžké kovy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů