Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zahájení veřejné konzultace k omezení olova a jeho sloučenin ve spotřebních předmětech

Zahájení veřejné konzultace k omezení olova a jeho sloučenin ve spotřebních předmětech

ECHA dne 21. března 2013 zahájila veřejnou konzultaci k omezení olova a jeho sloučenin ve spotřebních předmětech, (publikováno 21. 03. 2013).

Zahájená konzultace potrvá 6 měsíců a uzavře se dne 21. září 2013. Zájemci mohou zasílat své připomínky do 1. června 2013.

Návrh na omezení olova a jeho sloučenin ve spotřebních předmětech byl podán Švédskem v lednu 2013. Olovo se obvykle nalézá v kovových slitinách, pigmentech/barvivech a v menší míře se používá jako stabilizátor v plastech a jako čistý kov. Tento návrh na omezení je zaměřen na předměty, které mohou přijít do kontaktu s dětskými ústy, jako např. dětské ošacení, obuv, doplňky, dekorace vnitřního interiéru a předměty pro sport a volný čas.

Ukazuje se, že olovo může mít bezprahové neurotoxické a neurovývojové účinky, zejména u dětí.

Připomínky k návrhu na omezení a k připojené zprávě mohou zájemci zasílat do 1. června 2013. Zaslané připomínky budou projednány při první diskusi o návrhu během zasedání Výborů pro hodnocení rizik (RAC) a socio-ekonomickou analýzu (SEAC).

Zpráva o navrhovaném omezení poskytuje podkladové informace a zdůvodnění, které zahrnuje popis identifikovaných rizik, informace o alternativách a efektivnost navrhovaného omezení při redukci rizik a nákladů.

Zaslané připomínky vezmou Výbory do úvahy při vypracování konečného stanoviska k návrhu omezení. Předpokládá se, že stanovisko RAC bude k dispozici v prosinci 2013 a stanovisko SEAC v březnu 2014. Následně Evropská komise přijme stanovisko o zahrnutí doplňujícího omezení do nařízení REACH.

Další informace

Informace o zprávě k omezení olova a jeho sloučenin ve spotřebních předmětech

Další informace o postupu omezování podle nařízení REACH

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů