Čtvrtek, 28. března 2024

V Podyjí je vyznačena první část evropské Stezky železné opony

V Podyjí je vyznačena první část evropské Stezky železné opony

V Národním parku Podyjí na Znojemsku byly v uplynulých dnech vyznačeny první kilometry cyklotrasy, která nově přetne Evropu od severu k jihu. Bude 10.000 kilometrů dlouhá a povede místy, kde kdysi kontinent dělila železná opona, tedy hranice mezi socialistickými a kapitalistickými státy. ČTK to dnes řekl Jan Kos z vedení parku. V ČR se po ní turisté projedou od Aše přes jižní Čechy, Moravu až do Břeclavi.

Podyjí bude důležitou zastávkou na stezce. U Čížova se totiž zachovalo 300 metrů hraničního plotu s ostnatým drátem a hláskou, kterou za komunismu využívala armáda k ostraze Československa. Jde o jediný původní úsek železné opony v zemi.

Stezka železné opony je vyznačena modrobílým piktogramem s číslem 13 a hvězdičkami Evropské unie. "V Podyjí je vyznačena, na jižní Moravě od Vratěnína po Břeclavsko bude vytyčena do 15. května," uvedl Kos. V ČR bude měřit 600 kilometrů a v Čechách by měla být vyznačena počátkem příštího roku.

S vyznačením stezky pomohl správě parku Jihomoravský kraj a ekologická Nadace Partnerství. V Podyjí provede turisty nejen Čížovem, ale například údolím Žlebského potoka, zavede je na vyhlídku Králův stolec nebo do vřesoviště Kraví hora.

Stezka bude začínat u Barentsova moře na hranici mezi Ruskem a Norskem a povede až na hranici mezi Bulharskem a Tureckem. Povede místy, které byly 40 let ostře střeženy. Podle ekologů jde o cenné biotopy a komunismus je paradoxně a zcela neúmyslně pomohl ochránit.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů