Středa, 24. dubna 2024

Soutěž Města bez smogu - Rozhovor s architektem Václavem Kociánem

Mladou generaci architektů zastupuje v porotě Ing. arch. Václav Kocián, který spolu s kolegyní MgA. Natálií Chalcarzovou, zvítězil v minulém ročníku soutěže. Václava Kociána jsme se proto zeptali, jak hodnotí minulý ročník soutěže a co by poradil soutěžícím v tom letošním.

Soutěž Města bez smogu - Rozhovor s architektem Václavem Kociánem

V prvním ročníku soutěže Města bez smogu získala Ekoáza, které jste spoluautorem, cenu za první místo. Čím Vás soutěž oslovila a přiměla k účasti?

Soutěž Města bez smogu nás oslovila hned v první chvíli. Se sochařkou Natálií Chalcarzovou se známe již docela dlouho, a často jsme "farali" nad vzájemnou spoluprací. Zadání tohoto charakteru se nacházelo v pásmu našich zájmů. Byl dán velký prostor kreativitě, zároveň se řešila zásadně idea. Nebylo moc nad čím váhat.

Jak byste soutěž zhodnotil z pozice soutěžícího?

No jako vítěz samozřejmě pozitivně:) Na soutěži se mi líbí její volné zadání, které otevírá prostor koncepčnímu myšlení. Vzhledem k tomu, že objem i forma odevzdávaných materiálů není oproti jiným soutěžím náročná - vidím ji jako velmi otevřenou a vstřícnou i studentům. Hodnotím ji tak velmi pozitivně i z pozice soutěžícího.

Nyní jste tzv. "na druhé straně" a máte možnost sledovat celou soutěž z pozice člena poroty. Jak se v této nové roli cítíte?

Zatím jsem vždy stál na straně hráčů, a mnohdy po vyhlášení výsledků jsem spíš reptal. Teď se poprvé postavím na "druhou stranu", takže je to pro mě výzva i pocit zodpovědnosti za hromadu vynaložené energie všech soutěžících. Těším se.

Setkáváte se často s novými materiály a technologiemi? Využíváte je při své práci?

S novými technologiemi i materiály se dnes člověk setkává docela často. Je dobré o nich vědět, mít přehled. Důležité je technologie umět vhodně používat a dobře volit jejich míru.

Jakou radu máte pro soutěžící v letošním ročníku? Čím by měl, podle Vás, soutěžní návrh zaujmout? Co byste popřál soutěžícím?

No, tady je každá rada drahá:) Myslím, že se jedná hlavně o ideovou soutěž, která se snaží vyzdvihnout pozitivní vlastnosti technologie TX Active, a tak bych k tomu přistupoval.
A co popřát soutěžícím? Hlavně hodně energie, tvůrčích myšlenek a kupu dotažených výborných nápadů, které převálcují minulý ročník!

Děkujeme Vám za rozhovor.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů