Pátek, 26. dubna 2024

Němci vypustili zubry do přírody. Předběhli Česko

Němci vypustili zubry do přírody. Předběhli Česko

Praha - Německo se včera stalo další evropskou zemí, kde se vyskytuje volně žijící populace zubrů. Největšího suchozemského savce starého kontinentu včera vypustili do přírody v pohoří Rothaargebirge ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Lokalita se nachází v západní části země, zhruba dvě stě kilometrů od hranic s Nizozemím.

"Německo ukázalo, že zubři mohou žít i v této nejprůmyslovější zemi Evropy, s mnoha velkoměsty a velmi hustou dopravní infrastrukturu. Pro další země v Evropě, včetně České republiky, je to určitě příklad hodný následování," uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Do volné přírody němečtí ochránci přírody vypustili osmičlennou skupinu zubrů. Zvířata byla předtím tři roky v rozsáhlé aklimatizační ohradě. Projekt návratu zubrů se v Německu těšil velké podpoře tamních firem. Například pivovaru Krombacher, obchodního řetězce Rewe, spořitelny Sparkasse Witgenstein a dalších významných firem.

Společnost Česká krajina dlouhodobě pracuje na projektu Návrat zubrů do České republiky, který finančně podporuje společnost Ekospol. Na konci loňského roku vydala ve spolupráci s odborníky z Akademie věd České republiky a Jihočeské univerzity přelomovou odbornou studii. Ta dokazuje, že v České republice je pro návrat zubrů několik vhodných lokalit.

Zubr je největším volně žijícím suchozemským obratlovcem Evropy. Samci dosahují hmotnosti 530 až 920 kilogramů, samice téměř o polovinu méně. Na počátku 20. století se druh dostal na pokraj vyhynutí. Po první světové válce byly vyhubeny obě volně žijící populace, na Kavkaze a v polské Bělověži, a druh přežil jen díky chovu v zajetí. Díky reintrodukčním projektům se zubr vrátil do řady zemí Evropy: Polska, Ruska, Litvy, Španělska, Běloruska, Slovenska a na Ukrajinu. V Německu byl v roce 2010 vypuštěn do rozsáhlé obory a zvířata tam po tři roky žila v polodivokých podmínkách. Reintrodukce se chystají například v Nizozemí, Srbsku a Rumunsku. V Česku se zatím zubři ve volné přírodě nevyskytují, nacházejí se jen v oborách a zoologických zahradách. Nejrozsáhlejší území mají k dispozici v oboře Židlov v bývalém Vojenském prostoru Ralsku, kde je chovají Vojenské lesy a statky.

Studie návrat zubrů je ke stažení na adrese: www.ceska-krajina.cz

Kontakty:

Miloslav Jirků, Biologické centrum Akademie věd ČR, České Budějovice

739 014 817, miloslav.jirku@seznam.cz

Dalibor Dostál, Česká krajina

606 635 303, dalibor.dostal@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů