Pátek, 19. dubna 2024

Skály vítr voda

Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí...

Skály vítr voda

Legendární žulový masiv El Capitan v Yosemitském národním parku, náročné sjezdy pro horská kola v kanadském Whistleru nebo průzračně zelená voda řeky Soči v Julských Alpách. Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí. Poradíme vám, kde najdete ta nejlepší místa.

PRO HOROLEZCE

Yosemite

Bezpečnost: Pro Evropana je nezvyklé, že si musí neustále dávat pozor na medvědy. Ať už spí ve stanu, jde na procházku, nebo stojí pod skálou. Veškeré jídlo na tábořištích se odkládá do plechových skříněk a v přírodě věší na stromy. Jinak si pro ně šelma dojde bez ohledu, zda jsou potraviny právě v batohu na zádech nebohého turisty, ve stanu nebo autě.

Ubytování: V údolí je několik kempů, kde se spí ve stanech nebo chatkách. Skrz údolí mezi nimi projíždí bezplatný autobus. Kvůli značnému zájmu turistů je pobyt omezený na jeden týden za rok a je nutné si termín objednat několik měsíců předem.

Orientační ceny: Vylezení Nosu s horským vůdcem: 4466 USD (asi 88 000 Kč), vstupenka do všech národních parků pro 4 osoby a automobil/rok 80 USD, třináct kempů v Yosemitském národním parku stojí 5-20 USD/osobu.

www.supertopo.com - průvodce
www.yosemitepark.com - turistické informace

Vlak světové historie skalního lezení se zastavil na dlouhou dobu v žulovém údolí americké Kalifornie. Po druhé světové válce sem přišli američtí vojáci, kteří se naučili lézt v Evropě, využili tehdejší technologickou explozi a vylezli legendární výstupy. Umožnily jim to nově zkonstruované bezpečné úvazy, přilby, kalené skoby, kovové vklíněnce do skalních spár na jištění proti pádu a silonová lana, která se netrhala tolik jako dřívější konopná.

V té době povstala legenda zvaná Camp 4. Je to nejzastrčenější a nejméně vybavený kemp, ve kterém od 50. let minulého století tráví dlouhé měsíce podivné existence na sociálních dávkách nebo žijící z kapesného od rodičů. Mnozí z nich se postupem času stali světovými horolezeckými superstar.

Kdo si říká horolezec, měl by vylézt jednu z nejznámějších cest světa: The Nose na El Capitan (Nos na skále Kapitán). Roku 1958 ji zdolal Warren Harding s přáteli za 47 dní, dnes ji lezou rekreační horolezci 3 až 5 dní a rekord je zatím dvě a půl hodiny.

Kromě legendárního Nosu nabízejí skály v Yosemitském údolí další tisíce výstupů celé škále obtížností. Bivakuje se tu ve skalách na dlouhých cestách, lezou krátké cesty na odpoledne a jedna část je vhodná také na bouldering, lezení na nízkých samostatných kamenech bez lana.

Když už budete v Kalifornii s lezeckou výbavou, neměli byste vynechat spanilou jízdu po okolních vyhlášených skalních oblastech. Pohoří Sierra Nevada, do kterého patří i Yosemite, je rájem pro trekking a dobrodružné horolezecké výstupy v divoké krajině daleko od lidí. Okolí městečka Bishop na úpatí hor je vyhlášenou destinací pro boulderisty. Lezou bez lana obtížné výstupy na skalky ve tvaru obřích vajec. Red Rocks o kus dál směrem na Las Vegas nabízejí nekonečně možností lezení na pískovcových skalách rozesetých po poušti.

Mont Blanc

Bezpečnost: Na ledovec nevstupujte bez horolezeckého vybavení, zkušeností a praktických dovedností v záchraně při pádu do trhliny. Pokud si nejste stoprocentně jistí, najměte si horského vůdce v Chamonix (www.chamonix-guides.com) nebo v Courmayeuru (www.guidecourmayeur.com).

Ubytování: Na italské straně masivu se spí ve stanech porůznu na ledovcích podle cíle cesty. Několik horských chat doplňuje síť bezplatných bivakovacích chatek rozesetých vysoko v horách, mnohdy i v horolezeckém terénu. Ve Francii jsou chaty s obsluhou, ubytováním a restauracemi na všech důležitých místech v údolích i vysoko v horách.

Orientační ceny: Výstup na Mont Blanc s horským vůdcem 850-1800 eur (vyšší cena je s dvoudenním přípravným kurzem, nemáte-li horolezecké zkušenosti). Ubytování se snídaní na horské chatě stojí ve Francii 40-50 eur/noc, v Itálii 30-40 eur. Přibližně třetinová sleva platí na průkazku některého evropského horolezeckého svazu. Zpáteční jízdenka lanovkou na Aiguille du Midi: 50 eur.

www.camptocamp.org - průvodce
www.chamonix.net - turistické informace

Ať se v horolezectví a ostatních horských sportech děje cokoliv, ať přichází do módy jakýkoliv styl lezení a do obliby jakákoliv světová oblast, synonymem pro dobrodružství a nadšení pro hory zůstává masiv Mont Blanc mezi francouzským Chamonix a italským Courmayeurem. Kdo nevystoupil na nejvyšší evropskou horu, jako by mu chybělo horolezecké vzdělání.

Obrovský horský masiv nenabízí pouze pěší ledovcovou dálnici na vršek Evropy, ale také skalní lezení na proslulé růžové žule. Horolezcům i vysokohorským turistům zní francouzská jména skalních jehel jako vytržená z pohádky. Posuďte sami: Dent du Géant (Obří zub), Aiguille du Midi (Malá jehla), Aiguille Verte (Zelená jehla), Mont Maudit (Prokletá hora) nebo také Mont Dolent (Smutná hora).

Méně náročným horolezcům stačí absolvovat přechod některého z obrovských ledovců. Kličkuje se v neskutečně divoké krajině mezi obřími ledovcovými trhlinami, přecházejí se malé můstky vytvořené přírodou z ledu a sněhu a chodí se po rozlehlých suťovištích.

Vysoké Tatry

Bezpečnost: Vysoké Tatry jsou velmi zrádné pohoří. Počasí se tu mění doslova metr od metru. Na horolezecké túře může být i v létě ve stinném žlabu ledopád, ze skalní hrany vás může sfouknout vítr, plotna za rohem bude rozpálená sluncem a po poledni přijde jako obvykle bouřka.

Ubytování: Horolezci spí výhradně v horských chatách na slovenské nebo polské straně hor. Z nich je totiž ke skalám pěšky jen pár desítek minut, nejvíce dvě hodiny. Větší skupiny se musejí objednávat předem, jednotlivci volnou postel vždycky dostanou. V Tatrách platí striktní zákaz táboření.

Orientační ceny: Výstup s horským vůdcem se liší podle jednotlivých štítů: Gerlach 170 eur, Vysoká 166 eur, Lomnický štít a Baranie rohy 200 eur, Žabí kůň 200 eur. Nejlevnější kategorie ubytování na horských chatách: 14-35 eur/noc.

www.tatry.nfo.sk - průvodce
www.tatry.cz - turistické informace

Slováci se chlubí nejmenšími velehorami světa a mají proč. Do kapesního pohoří natěsnali několik vrcholů vysokých přes dva a půl tisíce metrů a stovky dalších žulových štítů na šířku necelých tří desítek kilometrů.

Pro horolezce to má výhodu, že každou túru mohou zvládnout za den. Ráno vyjdou z horské chaty, po chvíli se ocitnou pod skalami, z batohů vyndají jisticí horolezecké pomůcky, navěsí je na sebe a vyrazí do vertikály. V poledne už bývají na vrcholku a celé odpoledne mají na sestup. Z většiny vrcholů se schází pěšky, ale z některých se musí spouštět po horolezeckém laně. Orientace nebývá v Tatrách úplně jednoduchá.

Zdatní turisté s doprovodem horského vůdce lezou nejčastěji na Gerlachovský štít, nejvyšší vrchol Slovenska, dříve Československa a ještě dříve Uher. Není to nic těžkého, ale ochránci přírody zakazují vystupovat na vrchol samostatně.

Mezi oblíbené horolezecké cíle patří Lomnický štít (dolů se můžete vrátit

lanovkou), Kozí a Kežmarský štít, Ganek, Kriváň a Široká věž.

V posledních letech získávají na popularitě také malé nenápadné vrcholy Žlutá (severovýchodní stěna však měří 180 metrů) a Střelecká věž (vyhledávaná je její jižní stěna) nebo třeba Ostrva. Důvodem jsou vzdálenost jen pár minut od chaty a fakt, většina výstupů na ně vede bezpečně zajištěnými směry s nýty a lepenými skobami v krátké vzdálenosti mezi sebou.

NEJLEPŠÍ MÍSTO

MAREK HOLEČEK
Leze tradičním stylem - upřednostňuje dobrodružství, nebezpečí a neznámé cesty k vrcholům. Patřil do špičky lezců na českých pískovcích, dnes je nejlepším českým horolezcem v Himálaji a jeho výstupy jsou oceňované i na nejvyšších alpských stěnách. Je držitelem několika Výstupů roku, což je nejvyšší ocenění udělované tuzemským horolezcům.

SVĚT
V Pákistánu se nacházejí tři překrásná horstva. Západní výběžek Himálaje se solitérem tyčícím se nad meandrem řeky Indus v podobě osmitisícového Nanga Parbatu. Špičatý Karákoram, kde se od Baltorského ledovce zvedají gigantické žulové katedrály, až po ty největší osmitisícové horské skvosty jako K2 či Broad Peak. A konečně poněkud opomíjený a neklidný Hindúkuš. Přitom v sobě obsahuje vše, co horolezecké srdce zákonitě rozpumpuje do nejvyšších obrátek.

ČESKO
Romantika pískovcových skal a i více než stoletá tradice lezení na ně jsou dostatečnou odpovědí, proč nevytáhnout paty z Česka. Jen pro příklad: Labské údolí za Děčínem, Adršpašsko-teplické skály a skalní města Českého ráje nám můžou okolní země závidět.

AUTOR: Jakub Turek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů