Čtvrtek, 25. dubna 2024

VÝKUPNY - POMOC NEBO HROZBA?

SKORO POLOVINA VÝKUPEN PODLE INSPEKCE HŘEŠÍ

VÝKUPNY - POMOC NEBO HROZBA?

Výkupny druhotných surovin představují efektivní způsob, jak se zbavit specifického odpadu, ale také značný problém. Často totiž vykupují kradené komodity, jako jsou železniční koleje, dopravní svodidla či víka od kanálů, jejichž absence může ohrozit životy lidí. Vidina finančního zisku je i příčinou nezákonné demontáže spotřebičů, které se tak nedostanou k recyklaci v režimu zpětného odběru. Na druhé straně dochází k šizení zákazníků pomocí neseřízených vah.

Nevalná zjištění dokumentují i výsledky kontroly výkupen druhotných surovin provedené Českou inspekcí životního prostředí ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí, Policií ČR a dalšími institucemi. Inspekce v roce 2012 navštívila 383 výkupen po celé České republice a prohřešky či porušení zákona zaznamenala u 181 výkupen. Inspekce při kontrole udělila pravomocné pokuty ve výši 6 174 000 korun.

Nejzávažnějším proviněním, kterého se výkupny dopouštějí, je především odkup kradených komodit, jako jsou železniční koleje, dopravní značky a svodidla nebo víka od kanálů. Jejich absence na původních místech může vést k ohrožení zdraví nebo života občanů. "Narazili jsme například na téměř 8 tun kradených svodidel, za které `sběrač` utržil 42 000 korun, přičemž jejich reálná cena při pořízení byla až desetkrát větší," ilustruje Jitka Jenšovská, zástupkyně vedoucího Odboru odpadového hospodářství České inspekce životního prostředí. Její slova potvrzuje i Miloslav Kolín ze Správy železniční dopravní cesty České republiky: "Jen v loňském roce jsme evidovali 1 122 případů krádeží materiálů na železnici, což představuje škodu ve výši skoro 33 milionů korun."

Riziko však nevzniká jen výkupem těchto kradených surovin, ale i přijímáním nekompletních elektrospotřebičů. Je běžné, že lidé s vidinou zisku vymontují motor ze staré lednice a zpeněží jej ve sběrně. Výkupny však ze zákona elektro a jeho komponenty vykupovat nesmí. "Z nekompletní lednice pak mohou unikat freony a další nebezpečné látky. Nekompletní elektrospotřebiče již nejsou předmětem zpětného odběru, zajištění jejich ekologické likvidace zbytečně zatěžuje obecní rozpočty," vysvětluje Hana Ansorgová, manažerka komunikace neziskové organizace ASEKOL, zabývající se zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů. Nekompletní elektro totiž nepodléhá režimu zpětného odběru, a stává se tak směsným odpadem.

Problematika výkupen se však z ekologické oblasti přesunula i do sféry sociálně-ekonomické. "Pro ilustraci uvedu příklad, kdy do sběrny v západních Čechách v období jednoho měsíce předal občan celkem 189 kg opalovaného měděného drátu, 280 kg hliníku, 404 kg železa a 9 kg olova, za což mu bylo vyplaceno celkem 34 159 Kč. Jednalo se navíc o osobu, která byla příjemcem sociálních dávek," říká Jitka Jenšovská. Otázkou je, kde běžná fyzická osoba k takovému množství odpadu přijde.

Výkupny s sebou nesou komplexní problém spojený navíc s drobnou kriminalitou, která však může mít fatální následky, a potenciálně i se závažnější kriminalitou hospodářskou. I proto se tato problematika stala jedním z hlavních témat Konference Zpětný odběr 2013. "Letošní ročník konference se stal platformou pro odbornou diskusi a věříme, že je příspěvkem - krokem pro brzké systémové řešení," dodává Hana Ansorgová.

suroviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů