Středa, 1. května 2024

Ve středních Čechách přibude devět nových přírodních památek

Ve středních Čechách přibude devět nových přírodních památek

Ve středních Čechách vznikne devět nových přírodních památek. Tři nová chráněná území přibudou na Příbramsku, další na Berounsku, Mělnicku, Kladensku, Mladoboleslavsku a v okresech Praha-východ a Praha-západ. Rozhodli o tom krajští radní, řekl dnes novinářům hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Podle hejtmana jde o lokality Bohostice, Rožmitál pod Třemšínem a Getsemanka na Příbramsku, Černý Orel na Mladoboleslavsku a v okrese Praha-východ, Červené dolíky na Kladensku, Lom na Plachtě v okrese Praha-východ, Lounín na Berounsku, Třeštibok v okrese Praha-západ a Veltrusy na Mělnicku. Například v Bohosticích bude hlavním předmětem ochrany modrásek bahenní, v Rožmitále čolek velký a v Třeštiboku populace přástevníka kostivalového.

Nové přírodní památky hejtmanství vyhlašuje na návrh státní správy. Pro kraj představuje péče o chráněná území řadu povinností. "Musíme zde zabezpečit a zaplatit provádění řádné péče v zájmu toho, aby zde nestrádali vzácní živočichové a rostliny, kvůli nimž je zde tento stupeň ochrany přírody vyhlášen," uvedl Řihák.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů