Pátek, 29. března 2024

Investice do zelené energie ve světě výrazně klesly

Investice do zelené energie ve světě výrazně klesly

Investice do "zelené" energie ve světě se v prvním čtvrtletí propadly v meziročním srovnání o 22 procent a sestoupily na nejnižší úroveň za čtyři roky. Projevuje se v tom omezování vládních subvencí do nákladných obnovitelných zdrojů, uvedla agentura Bloomberg.

Podle dat, která shromáždila výzkumná firma Bloomberg New Energy Finance, se v prvních třech měsících tohoto roku investice do obnovitelných zdrojů, energetických úspor a "chytrých" energetických technologií snížily na 40,6 miliardy dolarů (asi 800 miliard Kč). To bylo nejnižší čtvrtletní objem od roku 2009.

"V posledních 18 měsících jsme zaznamenali ukončení řady významných subvenčních programů zahájených po finanční krizi," řekl k údajům šéf firmy Michael Liebreich.

V USA se investice do "čisté" energie propadly o 54 procent na 4,5 miliardy dolarů. V Evropě se snížily o 25 procent na 13,4 miliardy dolarů, z toho ve Španělsku spadly o 96 procent, v Itálii o 61 procent a ve Francii o třetinu. Naopak v Německu zelené investice dál rostly o osm procent.

V Číně tyto investice zaznamenaly pokles o 15 procent na 8,8 miliardy USD. Výrazně ale vzrostly v Japonsku, které po havárii elektrárny Fukušima před dvěma roky odstavilo všechny své jaderné elektrárny. Díky tomu se ve zbytku Asie bez zahrnutí Číny a Indie investice zvýšily o 47 procent na rekordních 10,1 miliardy dolarů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů