Čtvrtek, 25. dubna 2024

Začala migrace žab, ochránci vyzývají k pomoci při jejich ochraně

Začala migrace žab, ochránci vyzývají k pomoci při jejich ochraně

S příchodem jara opět začaly žáby putovat na místa rozmnožování. Jejich cesta ale často končí pod koly aut, ochránci přírody proto opět vyzývají veřejnost k pomoci při ochraně obojživelníků. Lidé mohou ochránce například informovat o nových místech, kde obojživelníci hromadně hynou na silnicích. Řidiči by měli projíždět těmito úseky opatrně.

"Pokud při cestě autem uvidíte na silnici žáby, zpomalte a dejte jim šanci," uvedla jednu z možností pomoci Kateřina Adámková z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

Místa, kde obojživelníci hromadně umírají pod koly aut, ochránci evidují a v rámci možností i zabezpečují. Seznam těchto míst zájemci najdou na webu Českého svazu ochránců přírody a jeho prostřednictvím mohou posílat i informace o dalších podobných úsecích, uvedla Adámková.

Žáby migrují většinou na jaře za vábením samečků. Na cestu se ale mohou vydávat i v létě za potravou nebo kvůli změně stanovišť. Migrační tahy mají živočichové dány geneticky. Problém nastává, pokud jim lidé do cesty postaví překážku jako silnici, železnici, umělou vodní cestu nebo novou plošnou stavbu.

Například u komunikací je jednou z variant ochrany obojživelníků budování různých podchodů. Pokud chybějí, je možné zastavit živočichy umělými bariérami a pak je přes překážku přenést. Dobrovolníci v rámci programu ČSOP tímto způsobem loni přenesli přes silnice 22.153 obojživelníků, letos by jich mohlo být podle Adámkové ještě více. V současné době se podobná akce už koná například v lokalitě Přívrat poblíž České Třebové, kde tamní ochránci přírody loni přenesli téměř 6000 obojživelníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů