Pátek, 29. března 2024

Hledá se Strom roku 2013. Navrhněte jej do konce dubna

Hledá se Strom roku 2013. Navrhněte jej do konce dubna

Máte chuť udělat něco pro stromy ve svém okolí? Chcete je zviditelnit, vysadit nové nebo pro ně získat odborné ošetření? Nominujte strom se zajímavým příběhem do celostátní ankety Strom roku 2013, kterou letos již po dvanácté pořádá Nadace Partnerství. Pokud strom postoupí mezi dvanáct finalistů, může díky zpoplatněnému hlasování pro sebe získat odbornou péči nebo pomoci dalším stromům v okolí. Výtěžek hlasování totiž nově poputuje zpět do míst, kde finalisté rostou. Vítězný strom se navíc zúčastní mezinárodního kola soutěže Evropský strom roku. Příležitost navrhnout strom do ankety máte až do 30. dubna. Podrobnosti o přihlášce i příběhy stromů z minulých let jsou dostupné na nových stránkách www.stromroku.cz.

"Do ankety mohou svůj návrh poslat všichni, kdo mají stromy v okolí rádi a mají zájem se aktivně podílet na jejich ochraně. Co takhle nominovat svého oblíbence u příležitosti blížícího se Dne Země?" vybízí obce, školy, sdružení a další fanoušky stromů koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Letošní novinkou v tomto charitativním projektu je podle Rambouskové podpora péče o stromy v regionech. Hlasování mezi postupujícími dvanácti finalisty je zpoplatněné a jeho výtěžek mohou navrhovatelé finálových stromů využít pro odborná ošetření, výsadby nebo k propagaci stromů (například v podobě informační cedule nebo brožury).

Finálové stromy z došlých přihlášek vybírá odborná porota. "V anketě nehledáme krasavce, ale stromy, které žijí s vámi, jsou centrem dění," vysvětluje Hana Rambousková. Největší šanci dostat se do postupující "dvanáctky" podle ní mají stromy s osobitou historií nebo silným příběhem, které dokáží zaujmout a získat si přízeň lidí. Právě veřejnost z celé republiky pak bude o vítězi rozhodovat dárcovskými SMS a podpisy na hlasovacích arších.

A co by měl návrh do ankety Strom roku obsahovat? Přihlášku je možné zpracovat vlastním způsobem, každá by ale měla obsahovat základní informace o stromu (druh, stáří, výška, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice), jeho příběh a fotografii. Důležité je také popsat, na jaký účel by se anketou získané peníze použily (výsadba stromů, ošetření stromu, propagace stromu) a kdo bude na projektu spolupracovat. Nominaci je potřeba zaslat do 30. dubna na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno, nebo na e-mail stromroku@nap.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů