Pátek, 29. března 2024

Až do pátku bude výrazně zeslabená ozonová vrstva

Až do pátku bude výrazně zeslabená ozonová vrstva

Až do pátku bude výrazně zeslabena ozonová vrstva, škodlivého UV záření bude až o 50 procent víc, než je pro toto období obvyklé. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s upozorněním, aby lidé používali ochranné krémy, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Za snížení ozonu může příliv teplého vzduchu, extrémně ztenčená ozonová vrstva byla už minulý týden. Na jaře by přitom množství ozonu mělo dosahovat maxima.

"V období od 23. do 26. dubna 2013 bude ozonová vrstva nad územím ČR, střední a západní Evropy zeslabena cca o minus 15 až minus 25 procent (výrazně podprůměrný stav/extrémně podprůměrný stav). To bude mít za následek během jasného a polojasného počasí zvýšení škodlivého UV záření cca o plus 25 procent až plus 30 procent," uvedl Michal Janouch z ČHMÚ. Na hřebenech hor, kde ještě zůstala sněhová pokrývka, se může UV záření navýšit až o 50 procent.

Důvodem je postupné oteplování, které má tento týden nastat, teplý vzduch je totiž podle Janoucha vždy méně bohatý na ozon.

Celkové množství ozónu má přitom roční chod s maximem na jaře a minimem na podzim. Současné množství ozonu ale odpovídá období na konci prázdnin. Janouch ČTK řekl, že posledních 15 až 20 let jsou hodnoty na jaře a v létě skoro vždy podnormální. Mohou za to prý klimatické změny a také to, že ačkoliv takzvaný Montrealský protokol zakazující výrobu produktů obsahujících freony a poškozujících ozononovou vrstvu funguje, regenerace potrvá několik příštích desetiletí.

Meteorologové proto doporučují, aby se lidé v následujících dnech chránili před sluncem a odkazují na statistiky, podle nichž vzrostl v České republice výskyt kožních melanomů za 30 let více než čtyřikrát.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů