Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státní garance za ekologické škody loni stouply na 191 mld. Kč

Státní garance za ekologické škody loni stouply na 191 mld. Kč

Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 190,6 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2011 tak garance stouply o zhruba 30 miliard korun. Vyplývá to z informací, které ministerstvo financí zveřejnilo na internetu. Od roku 1991 do konce roku 2012 ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za téměř 207,6 miliardy korun.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

Navýšení v loňském roce souvisí podle minsterstva financí s garancemi na úhradu nákladů na likvidaci ekologické zátěže po chemické těžbě uranu ve Stráži pod Ralskem u státního podniku DIAMO. "Je možné hovořit o jedné z největších škod na životním prostředí v ČR. Náklady na její odstraňování dosahují výše cca 1,3 miliardy korun ročně a potrvá ještě 30 let," uvedlo MF.

Dohoda o garanci za 32 miliard korun uzavřená loni přitom vychází podle MF ze změn, které iniciovala vláda Jana Fischera v roce 2010. "Je potřeba zdůraznit, že se jedná o garanci, která samozřejmě nemusí být vyčerpána," dodal úřad.

Ve srovnání s koncem roku 2011 se snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Na konci roku 2011 to bylo 186 smluvních stran, na konci loňského roku 180. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvu zveřejňuje MF na internetu.

MF na konci roku 2008 vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou. Vláda ovšem předloni v prosinci miliardovou zakázku zrušila.

Stát nyní pokračuje v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů