Úterý, 19. března 2024

Volvo a Siemens zkrátí čas dobíjení

Volvo a Siemens zkrátí čas dobíjení

První výsledek spolupráce mezi automobilkou Volvo a německým průmyslovým koncernem Siemens v oblasti elektromobilů přináší výrazné zkrácení doby potřebné k dobíjení baterií.

K největším slabinám elektromobilů patří jejich omezený dojezd a čas, kdy se kvůli dobíjení baterií nemohou pohnout z místa. Volvo nyní s koncernem Siemens představuje novinku, jejímž prostřednictvím se mají elektromobily zbavit zásadní nevýhody v podobě dlouhých dobíjecích časů.

Tato novinka je poprvé použita u vozu Volvo C30 Electric a je jí palubní rychlodobíječka s výkonem 22 kW, která se připojuje k třífázové 400V zásuvce 32 A. Právě tato dobíječka dokáže zkrátit čas potřebný k nabití zcela prázdných baterií z 8 až 10 hodin na pouhou jeden a půl hodinu. V případě zapojení na pouhých 30 minut má elektromobil dojezd až 80 km a pouhých deset minut může přidat 20 km. Výrazné zkrácení času nabíjení posouvá elektromobil ke skutečně praktickému využití v každodenním provozu.

Volvo C30 Electric vychází z již nevyráběného konvečního modelu C30 a ve svém aktuálním provedení je poháněno elekromotorem značky Siemens. Ten disponuje maximálním výkonem 89 kW (120 k) a točivým momentem 250 N.m. Automobilka uvádí, že její elektromobil je schopen akcelerovat z 0 na 70 km/h za 5,9 s.

V létě letošního roku 2013 má být evropským leasingovým zákazníkům s výjimkou Velké Británie k dispozici flotila 100 aktuálních vozů Volvo C30 Electric.

ZDROJ: auto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů