Čtvrtek, 28. března 2024

Norek evropský ((Mustela lutreola)

Norek evropský ((Mustela lutreola)

Norek evropský (Mustela lutreola) se u nás vyskytoval v roce 1896 a ze Slovenska je doklad o jeho výskytu z 50. let našeho století. Kdysi se vyskytoval v převážné části Evropy. Nyní se vyskytuje v malé enklávě na atlantickém pobřeží Francie a Španělska a v několika populacích v severovýchodní Evropě. Výskyt norka je vázán na malé až střední toky přírodně zachovalé v lesích a s břehovými porosty. Potravou jsou především ryby, obojživelníci, raci a drobní savci.

Příčinou jeho mizení je destrukce vhodných vodních toků činností člověka (znečišťování, regulace a odlesňování, přímé pronásledování pro kožešinu (nadměrný lov) a potravní a prostorová konkurence nepůvodního norka amerického, jenž je schopen obývat i člověkem výrazně ovlivněné vodní toky. Tím se stalo, že norek patří mezi nejohroženější druhy savců, jemuž hrozí vyhubení v horizontu 15-20 let. Je zařazen v rámci Bernské konvence do kategorie ohroženého druhu včetně ochrany jeho stanovišť.první kroky byly uskutečněny v ZOO Tallin v roce 1984 a na ně navázala mezinárodní aktivita EMCC v roce 1992. V roce 1986 byl realizován první úspěšný umělý odchov a od roku 1991 je norek pravidelně rozmnožován.

Aby byla jeho existence zajištěna je ještě třeba zvýšit četnost populace v zajetí a rozšířit počet chovných zařízení. Dlouhodobým cílem projektu je zajištění trvalé existence druhu ve volné přírodě. Podmínkou je vhodné životní prostředí, zamezení přímému pronásledování a lovu.

ZDROJ: Ochrana přírody, www.profimysl.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů