Pátek, 29. března 2024

Cheb přesvědčuje o spalovně odpadu partnery v Německu

Cheb přesvědčuje o spalovně odpadu partnery v Německu

Vedení Chebu seznamuje představitele obcí v sousedním Německu s plánem na vybudování spalovny odpadu. Chce tak předejít obavám z možného dopadu závodu na energetické využití odpadu na okolí. Záměr investice za asi 200 milionů už začaly z pohledu vlivu na životní prostředí posuzovat české úřady, řekl ČTK starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD).

"O záměru jsme informovali ve Weidenu a naposledy v Tirschenreuthu. Na obou místech jsme se setkali s porozuměním," uvedl Vanoušek. Podle něj je zřejmé, že stát chce do budoucna zamezit skládkování odpadu a obce a města budou muset řešit náklady na jiný způsob likvidace.

Investorem by měla být napůl městská společnost Terea. Ta předpokládá návratnost zařízení do 15 let. Energie ze zařízení by byla distribuovaná do teplofikace Chebu, kterou Terea také provozuje.

Podle jednatele společnosti Terea by kapacita spalovny měla být 20.000 tun odpadu ročně. Celé Chebsko nyní produkuje zhruba 32.000 tun odpadu za rok, město Cheb pak kolem 7500 tun.

Krajský úřad Karlovarského kraje už rozhodl, že záměr Závodu na energetické využití odpadu - Cheb bude dále posuzován podle zákona o vlivu na životní prostředí. Firma má nyní předložit potřebnou dokumentaci. "O tom, jestli se bude vyhlašovat mezinárodní EIA, rozhoduje ministerstvo životního prostředí na základě předložené dokumentace," řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů