Pátek, 26. dubna 2024

Allianz: Zelené energie soupeří s tradičními o investory v Evropě

Allianz: Zelené energie soupeří s tradičními o investory v Evropě

Výroba takzvané zelené energie a výstavba s ní spojené infrastruktury jsou nyní pro investory přitažlivější, protože v Evropě klesá závislost na jejich vládní podpoře. Na setkání s novináři to dnes řekli zástupci oddělení správy aktiv v největší evropské pojišťovně Allianz.

"Tyto investice buď již nabízejí atraktivní výkupní ceny a jsou už schopné konkurovat energiím z konvenčních zdrojů, anebo se tímto směrem pohybují," řekl podle agentury Reuters Armin Sandhövel, který má v investiční společnosti Allianz Global Investors na starosti investice do obnovitelných zdrojů.

"Toto je i budoucnost trhu, rozšíří jej a učiní uspokojivějším pro institucionální investory" jako jsou fondy nebo pojišťovny. Z hlediska výnosnosti na tom podle něj jsou nejdále solární a větrná zařízení ve Španělsku a v Itálii, spíše než v severských zemích. Velká Británie, Německo, Francie a státy Beneluxu je ale prý dotáhnou.
Allianz investovala miliardy eur do energií z obnovitelných zdrojů. Podle jejích činitelů teď hledají institucionální investoři další možnosti investic, protože výnosy vládních dluhopisů jsou nezajímavé.

Německá vláda se před dvěma lety rozhodla, že země postupně přestane využívat jadernou energii. Inspirovala ji havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Německo se pak přihlásilo k mnohem většímu využití energie z obnovitelných zdrojů a jen loni se zelené energie na celkovém objemu energie vyrobené v Německu podílely z 22 procent.

Odstavení starších jaderných elektráren a podpora výstavby solárních a větrných elektráren ale přispěly k tomu, že ceny elektřiny jsou v Německu jedny z nejvyšších v Evropské unii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů