Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pět firem chystá žalobu kvůli dani z emisních povolenek

Pět firem chystá žalobu kvůli dani z emisních povolenek

Pět velkých firem se chystá podat žalobu na stát kvůli uvalení darovací daně na emisní povolenky. Dnes to uvedl internetový deník Insider, podle kterého mají firmy velkou šanci na úspěch a mohou vysoudit miliardy korun.
Na emisní povolenky, které podniky od státu bezplatně získaly, uvalil daň stejný zákon, který zavedl také odvod pro provozovatele solárních elektráren. Obě opatření měla zpětnou platnost, Ústavní soud však loni po přezkoumání zákona nenašel důvod pro jejich zrušení.

Insider ale uvádí, že dodavatel energií pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto Ško-Energo uspěl u pražského krajského soudu se stížností proti dani z přidělených povolenek. Stát proti rozhodnutí podal kasační stížnost.

Žalobu kvůli dani z povolenek podle Insideru zvažuje také teplárenská společnost Dalkia, ale i další firmy. Naopak společnost ČEZ, která za povolenky na roky 2011 a 2012 zaplatila na dani celkem 5,4 miliardy korun, o zahájení sporu o vrácení odvedené daně zatím neuvažuje.

Darovací daň z bezplatně přidělených povolenek byla jedním z opatření, kterými se stát snažil zabránit skokovému zdražení elektřiny pro spotřebitele v důsledku takzvaného solárního boomu. V roce 2011 na dani stát vybral 4,8 miliardy korun, v roce 2012 pak 2,7 miliardy.

Emisní povolenky zavedla Evropská unie v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší a firmy musí povolenky nakupovat na trhu. České podniky ale mají výjimku, když dostávají část povolenek bezplatně výměnou za investice do ekologičtějších provozů. Podle Centra pro dopravu a energetiku tak loni získaly zdarma více povolenek, než kolik jich potřebovaly, celkový přebytek byl 17 milionů povolenek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů