Sobota, 20. dubna 2024

Prohlášení ministra Tomáše Chalupy k Ropákovi roku

Prohlášení ministra Tomáše Chalupy k Ropákovi roku

Dostal jsem ihned po vyhlášení Ropáka roku desítky, možná stovky gratulací. Často od větších, skutečných milovníků přírody než těch, kteří si na ochranu přírody jen hrají.

Pokud jsem Ropáka obdržel za své postoje a činy k Šumavě, Natuře 2000 a k dostavbě Temelína, tak za všemi si stojím, udělal bych je znovu. Jsou dobré pro přírodu. Myslím si, že to je důkaz toho, že svoji práci dělám dobře bez zeleného šílenství.

Na rozdíl od svých předchůdců, kteří jen slibovali, ale nedokázali nic reálného vyjednat, dosáhnout jakéhokoli kompromisu, jsem připravil zákon, který dvojnásobně rozšiřuje zónu s nejpřísnějším režimem ochrany přírody v Národním parku Šumava, a vyjednal jsem zejména s obcemi maximum dosažitelného. Návrh zákona považuji za největší úspěch ochrany přírody za posledních 20 let. Jsem rád, že se jej podařilo vyjednat.

Za dobu svého ministrování jsem se nesetkal s projektem, který by u starostů a u občanů vzbudil tolik odmítavých reakcí, jako právě Natura 2000. Ta byla občanům a zástupcům obcí bez většího vysvětlení nadiktována. Je to důkaz, že tímto způsobem se ochrana přírody dělat nemá. Musíme vysvětlit, že tento projekt má smysl, ne jej direktivně prosazovat. Naším úkolem ani právem není pod vlajkou ochrany přírody se chovat jako diktátor na dobytém území, ale každodenně a mravenčí prací hledat podporu lidí a jejich volených zástupců, představitelů obcí pro smysluplnou ochranu nádherného přírodního dědictví.

Temelín není z hlediska emisí žádnou přítěží životního prostředí, na rozdíl od zvěrstev, která podporovali moji zelení předchůdci ve formě řepky, zrcátek nebo větrníků.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů