Pátek, 26. dubna 2024

EK vyšetřuje dotace pro čínské výrobce skla pro solární panely

EK vyšetřuje dotace pro čínské výrobce skla pro solární panely

Evropská komise zahájila vyšetřování čínských výrobců skla pro solární panely. Důvodem je stížnost obchodní skupiny EU ProSun Glass, podle které dostávají čínské firmy nelegální subvence. Prodávají tak prý sklo v Evropské unii pod výrobními náklady, a poškozují tím místní výrobce.

Trh se sklem pro solární panely je relativně malý, ve srovnání s celkovým dovozem čínského zboží do EU. Jeho hodnota je necelých 200 milionů eur (asi 5,2 miliardy Kč). EU v roce 2011 dovezla z Číny zboží za celkem 293 miliardy eur (asi 7,5 bilionu Kč), a Čína se tak stala hlavním obchodním partnerem regionu.

Vyšetřování by podle EK mohlo trvat až 13 měsíců. V případě potřeby však může komise uvalit clo na dovážené zboží již do devíti měsíců od zahájení vyšetřování, připomíná agentura Reuters.

Solárnímu odvětví dominují německé firmy, jako je například SolarWorld. Podniky si ale stěžují, že nejsou schopné obstát v konkurenci, protože Čína produkuje větší množství komponent, než kolik činí celosvětová poptávka. Společnost EU ProSun Glass tvrdí, že mají čínské firmy na výrobu skla kapacitu 400 milionů metrů čtverečních, což je dvojnásobek celosvětové poptávky.

EK vyšetřuje i větší obchodní případ, a to podezření z dumpingu a dotací až 21 miliard eur ročně u solárních panelů a dalších komponent, které Čína vyváží do zemí EU. Komise dnes uvedla, že nejnovější případ je samostatným vyšetřováním a nemá na druhý případ vazbu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů