Úterý, 16. dubna 2024

Změny v systému obchodovaní s povolenkami

Třetí obchodovací období přináší zásadní změny v systému obchodování s povolenkami, monitorování i ověřování emisí skleníkových plynů.

Změny v systému obchodovaní s povolenkami

Do 15. března letošního roku měli provozovatelé zařízení zapojených do evropského systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) povinnost zaslat na ministerstvo životního prostředí autorizovanou osobou ověřené výkazy o emisích skleníkových plynů za rok 2012, který byl zároveň posledním rokem tzv. druhého obchodovacího období.

Podle aktuálních údajů evropského registru emisního obchodování vyprodukovali provozovatelé zařízení v ČR v loňském roce o 6,6 % emisí skleníkových plynů méně než v roce předchozím. Úspora však vyplývá spíše z útlumu výroby než z ekologických opatření. Do EU ETS je zapojeno zhruba jedenáct tisíc průmyslových zařízení, která jsou zodpovědná za cca 45 % emisí EU. V roce 2012 bylo do systému zahrnuto rovněž letectví.

Změny pro 3. období

Počínaje 1. lednem 2013 vstoupili provozovatelé zařízení do třetího obchodovacího období (2013-2020), které přináší zásadní změny jak ve způsobu monitorování a vykazování emisí dle nových monitorovacích plánů, tak ve způsobu jejich ověřování daných harmonizací v této oblasti a především v samotném způsobu obchodování s emisemi skleníkových plynů. Emise skleníkových plynů budou muset poprvé za rok 2013 vykazovat také dodavatelé pohonných hmot. Podle stanovených cílů by mělo být dosaženo celkového poklesu emisí v rámci EU ETS na 21 % oproti stavu v roce 2005.

Nejvýznamnější změna se týká postupného přechodu od bezplatného přidělování povolenek k jejich dražení v aukcích, přechodu od limitů stanovených na úrovni členských států k jednotnému celoevropskému limitu pro jednotlivá odvětví, zařazení dalších skleníkových plynů a několika dalších odvětví, jako je například výroba primárního hliníku, do systému EU ETS.

Vyšší nároky na povozovatele

Soňa Hykyšová, manažerka oblasti životní prostředí společnosti TÜV SÜD Czech, která je autorizovanou osobou oprávněnou k ověřování emisí skleníkových plynů a současně autorizovanou osobou k ověřování emisí skleníkových plynů u dodavatelů pohonných hmot, k tomu uvedla:

"Emise skleníkových plynů budou muset poprvé za rok 2013 vykazovat také dodavatelé motorových benzínů nebo motorové nafty. Tato povinnost souvisí s právní úpravou vyplývající ze zákona o ochraně ovzduší, a nemá tedy souvislost se systémem EU ETS. Rovněž v tomto případě však musí být Zprávy o emisích z dodaných pohonných hmot ověřeny autorizovanou osobou."

A doplnila: "Pravidla pro nové obchodovací období přinášejí řadu změn a kladou vyšší nároky na provozovatele, proto jsme do programu vzdělávací a osvětové činnosti TÜV SÜD Czech zařadili také seminář pro odbornou veřejnost, zaměřený na novinky v oblasti monitorování, vykazování emisí skleníkových plynů a nové povinnosti pro dodavatele pohonných hmot."

AUTOR: Marcela Zimová

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů