Sobota, 20. dubna 2024

Projekty zelených staveb

Nevyhnutelné snižování energetické náročnosti budov, v jehož první, ale zdaleka ne poslední fázi se nacházíme, enormně navyšuje nároky kladené na dům už v jeho projektové části.

Projekty zelených staveb

Zatímco doposud mohli konstruktéři při menších projektech budov ještě vystačit s rýsovacím prknem a kalkulačkou, v brzké době to už bude prakticky nemyslitelné, nebo alespoň časově a procesně příliš náročné.

Se snižováním energetické náročnosti výrazně rostou náročnosti projekční a konstrukční. Softwarové nástroje se tak posunuly z pozice šikovného, efektivního pomocníka do role nepostradatelného nástroje, jehož úloha nadále poroste.

Počítačové projektování

Základním softwarovým nástrojem je stále CAD (Computer Aided Design), dnes už převážně pracující ve 3D. Jeho úlohou je usnadnění a zdokonalení procesu vytváření, zachycení, spojení a prezentace návrhů s maximální efektivitou. Tu mohou rozšiřovat další moderní nástroje, pomáhající například s procesem zakreslení a renderování 3D CAD modelů.

Architektům, projektantům a stavitelům se tak otevírají možnosti vytvářet inteligentní 3D data z laserových skenů a pořízených fotografií. Místo toho, aby uživatelé začínali s prázdnou obrazovkou, získávají možnost přidávat, modifikovat, ověřovat a dokumentovat návrhové procesy v kontextu reálného prostředí.

Informační modelování budov

BIM (Building Information Modeling) představuje integrovaný proces založený na věrohodných datech, která doprovázejí návrh od studie přes realizační dokumentaci a realizaci stavby až po provoz a užívání stavby.

Právě konzistentní data obsažená v BIM modelu mohou projekční kanceláře technického zařízení budov (TZB) využívat v celém průběhu projektu. S jejich pomocí lze snadno navrhovat a vytvářet dokumentaci stavby, komunikovat s ostatními projektanty, prezentovat fotorealistické vizualizace nápadů a simulovat chování budovy pro zjištění nákladů spojených s jejím provozem nebo pro zjištění dopadu na životní prostředí. Vlastníci budov pak mohou využívat BIM pro účely údržby.

S využitím BIM lze důkladně prozkoumat a optimalizovat chování budoucí stavby ještě před zahájením realizace. Kromě toho napomáhá optimalizovat týmovou spolupráci a architekti a projektanti mohou spolehlivě předávat data svým spolupracovníkům, kterými mohou být např. TZB inženýři nebo statici.

Virtualizace a cloud

Zmíněné možnosti kladou zvýšené nároky na schopnost architektů, projektantů a stavbařů využívat efektivně nástroje IT. Kromě toho však vyžadují technické vybavení, spojené s obrovským nárůstem shromážděných a zpracovávaných dat. I tady však IT přináší pomocná řešení - virtualizaci a cloudové služby.

Dnes už není nezbytně nutné výše uvedené otázky řešit vlastními silami a vlastními technickými prostředky. Výpočetní výkon a potřebnou kapacitu pro bezpečné skladování dat si lze pronajmout a přistupovat k nim odkudkoliv a kdykoliv. Třeba prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu přímo ze stavby, při konfrontaci projektu s realitou.

AUTOR: Petra Kovářová

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů