Čtvrtek, 28. března 2024

V Arktidě loni v létě roztál rekordní objem ledu, zjistili vědci

V Arktidě loni v létě roztál rekordní objem ledu, zjistili vědci

V Arktidě loni v létě roztál rekordní objem ledu. Ve zprávě o stavu klimatu za rok 2012 o tom dnes informovala Světová meteorologická organizace (WMO), která je tímto vývojem znepokojena. Loňský rok byl podle šetření organizace celosvětově jedním z deseti vůbec nejteplejších let od začátku registrace údajů v roce 1850.

Satelitní záběry z loňského září prokázaly rekordní úbytek ledu. V polovině září, tedy po letním tání, pokrýval led 3,41 milionu kilometrů čtverečních Arktidy. To je o 18 procent méně než v roce 2007, který držel rekord do loňska. Loňské minimum bylo o 49 procent nižší, než průměrné minimum dosahované po letním tání v letech 1979 až 2000.

Mezi loňským březnem a zářím v Arktidě roztálo 11,83 milionu kilometru čtverečních ledu. Také v Grónsku zaznamenali rekordní tání ledového povrchu za posledních 34 let. Generální tajemník WMO Michel Jarraud k tomu řekl, že jde o znepokojivou známku klimatických změn.

"V roce 2012 jsme zaznamenali i jiné extrémní jevy, jako jsou sucha a tropické cyklony. Přirozená různorodost klimatu byla vždy důvodem takových extrémů, ale příznaky těchto meteorologických a klimatických jevů dokazují, že jde stále více o důsledky změn klimatu," řekl.

Podle zprávy WMO jsou jedním z důkazů klimatických změn pobřežní bouře, které způsobují záplavy pobřežních oblastí. Od roku 1880 se podle WMO hladina moře zdvihla o 20 centimetrů. Příkladem takové bouře může být loňský hurikán Sandy, který způsobil velké hmotné škody v Karibiku a na východním pobřeží USA a který zabil na 200 lidí.

Ačkoli začátek roku 2012 ovlivnil jev La Niňa, který počasí ochlazuje, dostal se loňský rok do desítky nejteplejších let.

"Průměrná teplota povrchu oceánů a země byla 27. rok v řadě nad průměrem let 1961-1990," stojí ve zprávě světové organizace. Všechny roky z rozmezí 2001 až 2012 jsou ve skupině 13 vůbec nejteplejších let. "Oteplování dolní části atmosféry je znepokojující, vlivem koncentrace skleníkových plynu přitom bude pokračovat," řekl Jarraud.

Údaje obsažené v dnešní zprávě budou základem k jednání výkonného výboru WMO, který se sejde ve dnech 15. až 23. května.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů