Pátek, 19. dubna 2024

Stádo zubrů v bývalém vojenském prostoru Ralsko prospívá

Stádo zubrů v bývalém vojenském prostoru Ralsko prospívá

V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku se daří stádu zubrů evropských. Do obory Židlov ho vypustili loni v dubnu, od té doby se rozrostlo o dvě telata. ČTK to dnes řekl oborník z Vojenských lesů a statků (VLS) Miloslav Zikmund. "Jedno se narodilo v srpnu, druhé v listopadu. Obě prospívají," upřesnil.

Podle něj nezaznamenali v souvislosti se stádem, které nyní čítá deset kusů, žádné problémy. "Ani příliš neničí plot, který jim brání v pohybu z obory," uvedl Zikmund. Stádo v bývalém vojenském prostoru patří mezi největší v Česku. V oboře o rozloze 3780 hektarů by chtěly Vojenské lesy a statky časem mít až tři desítky zubrů.

Zubři jsou největší volně žijící přežvýkavci v Evropě, takřka tři metry dlouhé zvíře váží až tunu a na výšku může mít v kohoutku skoro dva metry. Ve volné přírodě ale byli zubři vyhubeni asi před sto lety kvůli rozsáhlému kácení lesů. Jedním z míst, kde kdysi žili, je i okolí Ralska. Před vyhynutím zubry evropské zachránil umělý odchov v zoologických zahradách a dalších podobných zařízeních. Největší populace dnes žije v Bělověžském národním parku na hranicích Polska a Běloruska. Právě odtamtud Vojenské lesy a statky mají čtveřici samic a k nim získaly i býka z polského Kampinoského národního parku. Před vypuštěním do volné přírody žilo stádo v Ralsku více než rok v ohradě, za tu dobu se rozrostlo o tři telata.

Na celém světě žije asi 4500 kusů, z toho dvě třetiny jsou ve volné přírodě a polodivokých chovech. V Česku se zatím zubři ve volné přírodě nevyskytují. Podle ochranářské společnosti Česká krajina, která usiluje o jejich návrat do volné přírody, se zubři nacházejí jen v oborách a zoologických zahradách. Nejrozsáhlejší území mají k dispozici právě v Ralsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů