Úterý, 16. dubna 2024

Výkup druhotných surovin tíží nejen Česko

Výkup druhotných surovin tíží nejen Česko

Už čtvrtý ročník mezinárodní konference Zpětný odběr 2013 se uskutečnil 16. 4. v Praze. Jedním z jejích hlavních témat byla problematika výkupu druhotných surovin. Obtíže s ním spojené totiž nejsou příznačné jen pro Česko.

Například ve Velké Británii zhruba 15 tisíc tun takto vykoupeného kovového odpadu pochází z krádeží. V Irsku, jak sdělila hlavní superintendantka Irského policejního sboru Anne Marie McMahon, sběrači kovů neváhají podnikat nájezdy i do výrobních objektů, kde zcizují celé stroje, aby je pak prodali jako šrot. V Irsku však chápou, že řešit tento problém není jen policejní záležitostí, a proto tam i ve spolupráci s municipalitami vznikl komplexní program cílící jak na ohrožená místa, tak na pachatele, výkupny a zpracovatele druhotných surovin.

I ve Francii se hodně sází na spolupráci s radnicemi. Pierre-Marie Assimon ze společnosti Eco-systémes připomněl, že se tam za druhotné suroviny platí výhradně šekem, každá výkupna musí být v policejní evidenci a její dodavatelé musí prokazovat svou totožnost. Zároveň se eviduje, které suroviny a v jakém množství výkupně každý z nich prodává. Každá taková transakce je i zdaněna.

V Česku výkupny druhotných surovin představují efektivní způsob, jak se zbavit specifického odpadu, ale také značný problém. Často totiž vykupují kradené komodity, jako jsou železniční koleje, dopravní svodidla či víka od kanálů, jejichž absence může ohrozit životy lidí. Vidina zisku je i příčinou nezákonné demontáže elektrospotřebičů, které se tak nedostanou k recyklaci v režimu zpětného odběru. Na druhé straně dochází k šizení zákazní-ků pomocí neseřízených vah. Dokumentují to i výsledky kontrol výkupen druhotných surovin provedené Českou inspekcí životního prostředí ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí, Policií ČR aj. Inspekce loni zkontrolovala 383 výkupen, přičemž prohřešky či porušení zákona zaznamenala u 181 z nich a udělila pravomocné pokuty ve výši 6,174 mil. Kč.

Svaz měst a obcí ČR například dlouhodobě požaduje vyjmout výkup železa a ostatních kovů z volné živnosti a vložit jej do živnosti vázané, jako je tomu u nebezpečných odpadů.

Konferenci Zpětný odběr 2013 už tradičně uspořádala neziskově hospodařící společnost ASEKOL. Partnery jí byly další kolektivní systémy zpětného odběru: EKO-KOM, ELEKTROWIN, EKOLAMP a ECOBAT. Záštitu nad konferencí převzaly MŽP ČR, SMO ČR a WEEE Forum, mezinárodní nezisková organizace sdružující 42 společností zabývajících se zpětným odběrem elektroodpadu. Mediálními partnery byl i odborný měsíčník Moderní obec.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů