Sobota, 20. dubna 2024

Park Rochus se symbolicky otevřel veřejnosti, zájem byl velký

Park Rochus se symbolicky otevřel veřejnosti, zájem byl velký

Park Rochus v Uherském Hradišti se dnes odpoledne symbolicky pro letošní sezonu otevřel veřejnosti. Dorazilo zhruba 500 lidí, což je nejvíce za tři roky, co otevírání pastvin pořádáme, řekl ČTK ředitel obecně prospěšné společnosti Park Rochus Jan Blahůšek. Území o rozloze 65 hektarů mezi částmi města Mařatice a Jarošov se postupně mění z vojenského cvičiště na přírodní a kulturně-historický areál.

Přeměna lokality byla zahájena na podzim roku 2010. O údržbu rozsáhlé plochy zeleně se od května 2011 stará stádo ovcí. "Z původních třiceti jich je už asi 50, spásají zhruba 20 hektarů, což je třetina areálu," popsal Blahůšek. V parku zatím není pro ovce vybudováno zázemí, to má být až součástí budoucího muzea v přírodě. Zemědělci si proto své ovečky na zimu odvážejí a na jaře je na Rochus opět přivezou, což je spojeno s otevíráním parku.

Lokalita by totiž podle Blahůška měla být místem pro procházky a oddech. "Pořád zůstává zeleným ostrovem v Uherském Hradišti, kam se lidé pomalu učí chodit," uvedl ředitel. Kvůli výskytu vzácných rostlin a živočichů je ale zařazena i do soustavy Natura 2000. Podle Blahůška je cílem zachování biodiverzity. V parku bylo v minulých letech vysázeno kolem 100 stromů včetně tradičních odrůd Slovácka. Letos by mělo být vysazeno dalších 270 stromů.

Loni na podzim byl také otevřen první přenesený objekt budoucího muzea v přírodě, historická stodola z Břestku, která bude využívána při akcích pro veřejnost. Instalace dalších objektů budoucí autentické slovácké dědiny se připravuje. Záměr je součástí projektu na vybudování parku, na který by mělo přijít z evropských fondů až 52,5 milionu korun. Zbytek do 100 milionů uhradí město, které schválilo příspěvek sedm milionů, a soukromý sektor.

"Koncept byl úřadem Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava schválen, ale je třeba jej dopracovat. Letos tak budeme dokončovat projektovou dokumentaci, samotné práce by mohly začít v příštím roce nebo v roce 2015," přiblížil Blahůšek. Kromě muzea v přírodě se počítá i s lučním a sadařským areálem a ukázkovou vinicí.V parku vzniknou naučné stezky a odpočinkové i sportovní plochy. Součástí areálu bude i ekologická farma.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů