Úterý, 19. března 2024

Při nehodě vlaku s chemikáliemi zemřel člověk, 17 je v nemocnici

Při nehodě vlaku s chemikáliemi zemřel člověk, 17 je v nemocnici

Při nehodě nákladního vlaku s jedovatými chemikáliemi u belgického Gentu zemřel podle agentury AFP jeden člověk a 17 muselo na ošetření do nemocnice kvůli otravě toxickými zplodinami. Kvůli jedovatým látkám v ovzduší nechaly úřady vyklidit okolí.

Po havárii vypukl požár, kvůli němuž nařídila policie evakuaci zhruba 300 obyvatel žijících v okruhu asi půl kilometru od místa nehody. Guvernér provincie Východní Flandry původně informoval o dvou mrtvých a 14 zraněných, AFP později údaj opravila. Příčinu úmrtí oběti nehody zatím úřady vyšetřují.

Vlaková souprava vykolejila kolem druhé hodiny ranní v místě, kde se prováděly práce na železniční trati. Mimo železnici se ocitlo šest ze 13 cisternových vagonů. Dva z nich se převrátily. Tři cisterny s nebezpečnou látkou akrylonitril zachvátil požár, upřesnila společnost Infrabel, která spravuje belgické dráhy. Příčinou nehody mezi obcemi Schellebelle a Wetteren byla podle ní zřejmě vysoká rychlost, oficiálně však dosud vyšetřena nebyla. Vlak přijel z Nizozemska.

Hasiči se rozhodli ponechat cisterny vyhořet, protože použití vody by mohlo vyvolat toxické páry. Požár se podařilo zlikvidovat až během večerních hodin. Vlaková doprava na místní trati bude podle AFP ještě asi dva dny mimo provoz.

Akrylonitril je podle odborníků nebezpečný v případě kontaktu s pokožkou či zasažení očí. Přílišné vystavení této látce může způsobit smrt. Podle odborníků také má potenciální chronické účinky na zdraví, například rakovinotvorné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů