Čtvrtek, 25. dubna 2024

Deza modernizuje výrobu za 350 milionů

Deza modernizuje výrobu za 350 milionů

Nová technologie výroby vodíku přijde na 130 milionů korun. Investice půjdou i do ekologie, jinak firmě hrozí vysoké sankce.

Holding Agrofert podnikatele Andreje Babiše zahajuje další etapu investic do chemické výroby. Do konce letošního roku plánuje závod Deza ve Valašském Meziříčí proinvestovat 350 milionů korun. Peníze půjdou na ekologická a energetická opatření a do modernizace výroby benzenu. Ta bude nejdražší - podnik přijde celkem na 250 milionů korun. Z toho více než polovinu, zhruba 130 milionů, zaplatí Deza už letos.

"Je to investice do technologií. Pořizujeme novou výrobu vodíku, která je nezbytná pro naši výrobu benzenu. Tuto modernizaci už bylo potřeba udělat, navíc nám ušetří zhruba deset procent nákladů," řekl HN Zbyněk Průša, ředitel podniku, který v roce 1999 koupila skupina Agrofert.

Zbylých 220 milionů korun z plánovaných investic na letošní rok bude firma investovat do energetiky a ekologických opatření, která jí jako chemickému podniku ukládá nová legislativa. "Do roku 2016 musíme splňovat všechny přísné ekologické limity, jinak nás čekají sankce v řádu stamilionů. Takže teď se na to připravujeme, konkrétně třeba investicí do odprášení zplodin," vysvětluje Průša.

Deza je největším výrobcem základních organických chemikálií v Česku. Zpracovává hlavně černouhelný dehet a vyrábí z něj smolu, kterou pak exportuje do světa výrobcům hliníku.

Modernizace výroby benzenu, který v Deze vzniká zpracováním surového benzolu, má souvislost i s dalšími, většími investicemi Agrofertu do chemie. Největším odběratelem benzenu z Valašského Meziříčí je totiž ostravská společnost BorsodChem MCHZ, jeden z významných světových výrobců anilinu. "To je látka, která se používá při výrobě polyuretanu a gumárenských chemikálií," dodává Průša.

Agrofert ale plánuje, že do roku 2016 postaví vlastní výrobu anilinu, který potřebuje pro svou produkci gumárenských aditiv. "Proto jsme se rozhodli, že celou tu vertikálu výrobního řetězce dobudujeme, že na našem benzenu z Dezy postavíme nitrobenzen, anilin a další výrobu gumárenských chemikálií," vysvětluje Průša, který je zároveň místopředsedou představenstva skupiny Agrofert.

Plánovaná výroba anilinu by měla vzniknout na Slovensku jako součást jiného podniku ze skupiny Agrofert, chemičky Duslo Šal'a. "Jsme ve stadiu, kdy probíhá proces schvalování vlivů na životní prostředí, který by měl skončit v srpnu letošního roku. Pokud se rozhodneme, že to postavíme, tak by výroba měla najet v roce 2016," říká Průša. Investice Agrofertu do výroby anilinu na Slovensku je načrtnutá ve výši 100 milionů eur (téměř 2,6 miliardy korun).

A není to zdaleka největší investice, kterou chystá Agrofert v Šal'e, ležící zhruba sto kilometrů od českých hranic. První plány už jsou na papíře i pro úplně novou produkci čpavku, což je investice za 300 milionů eur (7,8 miliardy korun).

Deza

9,5 MILIARDY KORUN

činily tržby chemického podniku v loňském roce. Největší příjmy má podnik, který vlastní skupina Agrofert, z prodeje dehtové smoly. Ta tvoří v Deze třetinu objemu výroby.

130 TISÍC TUN

surového benzolu zpracují ročně v Deze na benzen, do jehož výroby letos investují 130 milionů korun. Benzen slouží jako surovina pro výrobu polystyrenu, nylonových vláken a polyuretanových hmot užívaných v automobilovém a stavebním průmyslu.

AUTOR: Kristýna Greplová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů