Pátek, 29. března 2024

Hasiče v akci budou varovat před ohrožením čidla ve výstroji

Senzory zachytí koncentraci plynů nebo určí polohu záchranáře. Vědci předběhli legislativu, hasiči zatím čidla nemohou využít

Hasiče v akci budou varovat před ohrožením čidla ve výstroji

Krabička o velikosti dva krát čtyři centimetry by mohla ochránit hasiče zasahující při požáru nebo třeba při havárii v chemičce. Jsou v ní uloženy senzory, které jako součást záchranářského obleku dokážou měřit výskyt a koncentraci nebezpečných plynů nebo ohlídají okolní teplotu a vlhkost. Čidla vyvinuli vědci z Regionálního inovačního centra elektrotechniky Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci s Teslou Blatná. Zatím mají za sebou první úspěšné testy.

Senzory monitorují situaci a dokážou upozornit hasiče na hrozící nebezpečí, pokud by například některý z plynů v okolí překročil mezní hodnotu. "Rozezní se bzučák, který má záchranář umístěn na límci, a u velitele zásahu jednotlivé položky na displeji zčervenají," vysvětlil Tomáš Blecha, zástupce vedoucího výzkumného týmu Západočeské univerzity. Kromě toho, že může velitel zásahu všechny údaje sledovat, má zároveň přehled o umístění a pohybu členů záchranného týmu.

Vědci nyní pracují na tom, aby čidla dokázala měřit i životní funkce zasahujícího hasiče v extrémních podmínkách. "K monitorování životních funkcí, jako je tep nebo činnost srdce, je zapotřebí umístění elektrod na těle, které v současnosti řešíme," řekl vedoucí výzkumníků Aleš Hamáček. Nyní umí čidlo určit, jestli člověk leží nebo stojí a zda se pohybuje. "A to jsou informace, které také vypovídají o životních funkcích," doplnil Hamáček.

Varování před vysokou teplotou

Za nejdůležitější považují hasiči ukazatel teploty. "Přehřátí je u zásahu v podstatě ten největší průšvih," vysvětlil Pavel Valm, který oblek testoval ve speciálním výcvikovém zařízení ve Zbirohu. "Čidla měří teplotu pod zásahovým oděvem i na jeho povrchu. Hasič tak ví, jaké jsou okolo něj teploty a zda nemá blízko k přehřátí," uvedl Valm, lektor z plzeňského krajského ředitelství hasičů.

Jednotlivé senzory jsou ke kombinéze připevněny patentkami, a proto je lze odnímat nebo měnit podle potřeby. "Je to udělané otevřeně, takže na obleku je možné kombinovat různé typy senzorů. To je důležité, protože hasiči zasahují v odlišných prostředích," doplnil uvedl zástupce vedoucího výzkumného týmu Tomáš Blecha.

Na kolik jedno takové čidlo hasičské sbory vyjde, zatím Tesla Blatná prozradit nechce. "Vyčíslené to samozřejmě máme, ale zveřejňovat to zatím nebudeme," uvedl Pavol Ozaňák z Tesly Blatná s tím, že jde zatím pouze o zkušební provoz.

Cena samotného zásahového obleku pro hasiče se pohybuje kolem 14 tisíc korun bez daně. "Kvalitní rukavice pak stojí tisíc až dvanáct set korun, boty dalších pět až šest tisíc podle typu," vypočítává Jiří Koželuh ze společnosti Vochoc, která obleky zkušebně vyrábí. Na další zhruba čtyři tisíce korun vyjde přilba. "Celkem jde tedy minimálně o 24 tisíc korun bez daně," dodal.

A další jeden nebo dva tisíce potom stojí samotné připevnění senzoru. Záleží však na tom, v jakém počtu se takto upravené kombinézy budou vyrábět. "Když se to bude dělat masivně, tak cena půjde dolů. Když to budou pouze kusovky, tak to bude samozřejmě finančně náročnější," uzavřel Koželuh.

Změnit se musí i vyhlášky

Oblek s připevněným čidlem už prošel prvním úspěšným testováním, ale jeho použití při skutečném zásahu zatím brání legislativa. "Problém je v tom, že neexistují žádné normy na oblek, který by byl vybaven elektronikou," podotkl Blecha. Zároveň také dodal, že vybavení musí projít ještě dalším měřením a testováním, aby vyhovovalo z hlediska bezpečnosti a předpisů všem požadavkům.

"Zavést ho do praxe nebude tak jednoduché, protože tento oblek předpisy zatím neznají," potvrzuje Koželuh s tím, že i díky tomu je zatím čas na to, aby se technologie ještě zdokonalila.

Kromě hasičského záchranného sboru jsou čidla využitelná i v jiných odvětvích průmyslu. Například v případě měření teploty se podle Hamáčka předpokládá i využití v hutním průmyslu nebo pro pracovníky na skládkách, kde se uvolňují nebezpečné plyny.

Dokončení v dubnu 2014

Plzeňští vědci jsou zapojeni do mezinárodního projektu Euripides Intex, jehož cílem je vývoj inteligentního textilu se senzorovými a komunikačními technologiemi. První část výzkumu za téměř čtyři miliony korun uzavřeli v závěru loňského roku, další fázi mají dokončit v dubnu příštího roku. "V současné době pracujeme na tom, aby se zlepšila spolehlivost celého systému a aby byl pro hasiče uživatelsky příjemnější," uvedl Tomáš Blecha.

Češi nejsou jediní, kdo se snaží pro hasiče varovný systém senzorů vytvořit. "Žádný z evropských projektů ale nebyl tak kompletní a u žádného nedošlo na faktické uplatnění systému v praxi," dodal Hamáček.

AUTOR: Martina Součková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů