Úterý, 19. března 2024

Levný plyn ohrožuje jako zdroj energie uhlí i jádro

Břidlicová revoluce v USA nebude mít jen své vítěze. Levný plyn totiž ve spojitých nádobách americké energetiky ohrožuje rozvoj, ne-li dokonce životaschopnost jiných energetických zdrojů

Levný plyn ohrožuje jako zdroj energie uhlí i jádro

Nejzásadněji to platí pro uhelné elektrárny a v návaznosti na to i pro budoucnost těžby uhlí ve Spojených státech. Zatímco spotřeba zemního plynu pro výrobu elektrické energie stoupla v USA mezi předloňským a loňským listopadem o 27 procent, spotřeba uhlí pro produkci elektřiny v tepelných elektrárnách naopak o 17 procent klesla. A loni v dubnu se tak plyn jako surovina svým podílem na výrobě elektřiny ve výši 32 procent vůbec poprvé vyrovnal do té doby dominantnímu uhlí.

Pro řadu především starších uhelných elektráren v USA to znamená, že nebudou rentabilní a budou muset ukončit produkci. Podle studie americké vládní Agentury pro energetické informace (EIA) z loňského srpna může být takto ve Spojených státech do roku 2020 uzavřeno až 17 procent současných uhelných elektráren.

Uhlí dražší a špinavější

Loňská analýza americké Duke University pak vyznívá pro americký uhelný sektor ještě pesimističtěji. Její autoři totiž započetli do nákladů na výrobu elektřiny z uhlí také nové zpřísněné emisivní požadavky, které by uhelné elektrárny měly plnit od roku 2016. Pokud by plyn zůstal tak levný, jako je v současnosti - jeho průměrná cena byla loni 2,77 dolaru za milion britských tepelných jednotek -, a nová emisní pravidla by skutečně začala platit (soudní žaloby ze strany elektráren mohou jejich zavedení případně ještě oddálit), tak by se v existenčním ohrožení mohlo do roku 2020 ocitnout až 65 procent funkčních uhelných elektráren v zemi.

Podle některých předpovědí se tento pro uhlí katastrofický scénář nenaplní, neboť je pravděpodobné, že cena plynu v USA v příštích letech ze současné extrémně nízké úrovně znovu poroste. Nejčastější odhady hovoří o zhruba třetinovém zdražení. Uhelné elektrárny by se tak znovu staly o něco konkurenceschopnější, než jsou v současnosti.

Proti těmto odhadům ale na druhé straně mluví fakt, že díky levnému plynu, který se do ceny vyrobené elektřiny promítá výrazněji než cena uhlí v případě uhelných elektráren, mohli dodavatelé výrazně zlevnit elektrickou energii pro koncové uživatele. Například v Kalifornii spadly loni ceny elektřiny v průměru o 15 procent, ve státě New York o 27, a v Texasu dokonce o 47 procent. Je zřejmé, že dodavatelé se budou snažit tyto ceny v zájmu zachování odbytu udržet a budou elektřinu přednostně nakupovat u plynových elektráren. Ty mají navíc ve srovnání s uhelnými tu výhodu, že vypouštějí o polovinu méně skleníkových plynů.

Propojený energetický mix

Přes nižší spotřebu uhlí v elektrárnách pak levný plyn doléhá už také na samotnou těžbu uhlí. Což se konkrétně projevuje například v tradičním uhelném státě Západní Virginie, kde muselo být v posledních dvou letech zavřeno několik dolů.

Tento stát má navíc tu nevýhodu, že kvůli odlišným geologickým podmínkám nemůže výpadek těžby uhlí nahradit právě těžbou břidlicového plynu. To mohou naopak učinit v jiných dříve uhelných regionech, jako jsou Pensylvánie a Ohio, které se nyní shodně vezou na břidlicovém boomu.

A pokud by tento mohutný rozmach břidlicového plynu pokračoval, mohlo by to ohrozit i rozvoj americké jaderné energetiky. Ani "čistá" jaderná energie, o které se v 50. letech minulého století tvrdilo, že bude bezkonkurenčně nejlevnějším zdrojem, by totiž nemohla s plynem cenově soutěžit.

Názornou ukázkou, jak je americký energetický mix vzájemně provázaný, je příklad energetické společnosti Dominion. Ta sice na jedné straně může profitovat z vývozu zkapalněného zemního plynu, ale levný plyn zároveň způsobuje potíže její nukleární divizi. Už loni v říjnu společnost Dominion oznámila, že z ekonomických důvodů letos ukončí produkci elektřiny v jaderné elektrárně ve Wisconsinu, přestože její provoz má platnou výrobní licenci ještě na dalších dvacet let.


65 %
funkčních amerických uhelných elektráren by mohlo mít do roku 2020 vážné ekonomické a existenční potíže. Jejich rentabilitu v současnosti ohrožuje levnější elektřina z plynových elektráren a od roku 2016 by navíc měla vstoupit v platnost přísnější emisní pravidla, která by provoz uhelných elektráren dále prodražila.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů