Sobota, 27. dubna 2024

Energetika Bangladéše

Energetika Bangladéše

Chronicky zanedbanou oblastí je výroba a rozvod elektrické energie. Postupný nárůst obyvatel zvyšuje požadavky na spotřebu energií. Spotřeba energie na hlavu je jedna z nejnižších na světě (165 kW), nedostatek energie odrazuje i zahraniční investory. Z celkového počtu obyvatelstva má přístup k elektřině asi 42 %, podle plánu vlády by měla být elektřina do každé domácnosti dodávána do r. 2020. V r. 2010 Bangladéš vyrobil 25,62 mld. kWh, spotřeboval 33,94 kWh. S cílem dorovnat poptávku po elektřině, vláda plánuje vypsat nové tendry na výstavbu elektráren. Současně vláda ještě nerozhodla, jak naloží s novými nalezišti uhlí, protože zatím finalizuje Národní strategii pro uhlí.

Podle použitých surovin se 88,5 % energie vyrábí v plynových elektrárnách, 7 % v elektrárnách na bázi ropy a zbytek ve vodních elektrárnách.

V severovýchodním indickém státě Tripura dojednává Bangladéš s Indií výstavbu elektrárny Palatana s kapacitou 700 MW, z nichž 250 MW by mělo být určeno pro Bangladéš.

Bangladéš má velké rezervy přírodního plynu (23 plynových polí), které otevírá zahraničním investicím. Aby podpořila průzkumné práce, vyčlenila vláda bloky nalezišť, u nichž mají zahraniční společnosti možnost podepsat kontrakty na společné využití plynových polí.

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů