Čtvrtek, 28. března 2024

Angola - africká ropná velmoc

Angola - africká ropná velmoc

Angola je největším producentem ropy v subsaharské Africe (2. místo nyní drží Nigérie); její denní produkce se z 1,9 mil. barelů v roce 2009 zvýšila v r. 2010 na 2,6 milionů.

Angolská vláda získává prostřednictvím státní společnosti Sonangol, která je dle zákona jediným koncesionářem ropné těžby, významnou část z hodnoty vytěženého produktu. Těžba je zdaňována poměrně složitým systémem dávek, který postrádá dostatečnou průhlednost. Sonangol funguje jako vlastník státní koncese těžby a zároveň jako společnost odvádějící z těžby daň - systém tak poskytuje značný prostor pro korupci.

Angola je po Botswaně, Rusku a JAR celosvětově 4. největším producentem diamantů; těžba se v posledních letech pohybuje okolo 12 milionů karátů v hodnotě 2,3 mld. USD.

Licence pro těžbu vydává státní společnost Endiama, avšak značná část těžby se odehrává i vyváží ze země načerno. Tento stav i postavení firmy Endiama, kde opět dochází ke konfliktu zájmů a korupci, odrazuje potenciální investory.

(Pozn.: Během občanské války byly diamanty hlavním zdrojem prostředků pro povstalce z UNITA, vedoucí ozbrojené boje proti vládě.)

Pokud jde o energetiku, v zemi existují tři oddělené energetické soustavy a výraznou většinu nainstalované kapacity představují hydroelektrárny: Tchicapa 16 MW, hydroelektrárny v lokalitě Lauca na řece Kwanza; a elektrárna Capanda. Zbytek vyráběné el. energie připadá na malé elektrárny na naftu i pevné palivo. Jaderná energetika není zastoupena, solární elektrická energie je využívána pouze lokálně. Dle statistik Mezinárodní energetické agentury IEA za r. 2009 představovala roční produkce elektřiny v Angole 4172 kWh, z toho 999 kWh bylo vyrobeno z ropných produktů a 3173 v hydroelektrárnách. Distribuci elektrické energie provázejí časté a dlouhé výpadky dodávek a proto je prakticky celá země v různě dlouhých intervalech odkázaná na náhradní výrobu elektrické energie dieselagregáty. Situace v dodávce el. energie i pro hlavní město země je velmi svízelná. Angola elektrickou energii nevyváží ani nedováží. Dováží však cca 85% pohonných hmot pro svou spotřebu. Vláda představila plán rozvoje národního energetického sektoru do roku 2016 v hodnotě 2,5 mld. USD, který by měl angolskou energetiku zmodernizovat a zefektivnit.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů