Pátek, 19. dubna 2024

Nová energetická řešení od Siemense

Nová energetická řešení od Siemense

LEDky pro Krista

Tři stovky světelných zdrojů na bázi technologie LED od firmy Osram, která je dceřinou společností koncernu Siemens, osvětlují jeden ze sedmi novodobých divů světa - sochu Krista v Rio de Janeiru. Nový LED systém pomohl snížit spotřebu energie na osvětlení bezmála 40 metrů vysoké pamětihodnosti o více než 75 %. Řešení kombinující energeticky efektivní světelné zdroje s moderními systémy pro řízení osvětlení umožňují snížit spotřebu energie až o 80 %. Umělé osvětlení přitom spotřebuje přibližně 20 % světové produkce elektrické energie. Nový světelný zdroj byl instalován u příležitosti konference OSN, která se v Rio de Janeiru uskutečnila v červnu letošního roku a byla věnována tématu udržitelného rozvoje.

Proklatě dlouhé lopatky

S výrobou větrných elektráren začala společnost Siemens před třiceti lety. Tehdy měly lopatky pohánějící turbínu délku pět metrů a výkon elektrárny se pohyboval kolem 30 kilowattů. Na obrázku můžete vidět, kam se vývoj za pouhá tři desetiletí posunul. Každá ze tří laminátových lopatek pro novou elektrárnu o výkonu 6 MW má délku 75 metrů. Průměr kružnice, kterou při rotaci lopatky opisují, je celých 154 metrů, tedy téměř dvojnásobek rozpětí křídel Airbusu A-380. Vývojáři se při konstrukci elektrárny museli vypořádat nejen s ohromnými silami, které na takto dlouhé lopatky při rotaci působí, ale i s přepravou. Součásti bylo totiž třeba přepravit z více než 300 km vzdálené továrny na dánské pobřeží, kde je elektrárna instalována.

Budiž světlo

Siemens plánuje použít důmyslnou technologii, která přinese denní světlo do interiérů v budovách. Tzv. sollectory umístěné na střeše budovy sluneční světlo soustřeďují a poté jej prostřednictvím vlnovodů rozvádějí do budovy. Vlnovody vyúsťují na stropech místností a ústí do LED diod, které budou v případě potřeby poskytovat doplňkové umělé osvětlení. Prototyp těchto speciálních LED diod vyvíjejí výzkumníci společnosti Osram, dceřiné firmy koncernu Siemens, ve spolupráci se svými partnery.

ZDROJ:https://www.cee.siemens.com/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů