Pátek, 26. dubna 2024

Kuba - niklová velmoc

Kuba - niklová velmoc

Na Kubě se nachází třetí největší zásoby niklu na světě - odhadovány na 1130 milionů tun, tj. cca 34 % světových zásob. Kuba je na šestém místě na světě v těžbě niklu s podílem 5% na světové produkci - ročně se vytěží přes 70 tisíc tun. Zásoby by podle odhadů mohly při současném tempu těžby stačit na dalších padesát let. Produkce niklu je pro Kubu současně třetím největším generátorem tvrdé měny, hned po turismu a technických službách.

Na Kubě existuje celkem 43 známých nalezišť niklu, většina se jich nachází v severní části východních provincií země. Nejdůležitějšími jsou: Punta Gorda, Camarioca, Moa Oriental, Pinares de Mayarí, Nicaro, Yagrumaje, San Felipe a Cajálbana.

V oblasti těžby niklu na Kubě operuje kanadská společnost Sherritt International (www.sherritt.com) z padesáti procent vlastnící důl a rafinérii v Moa, kterému se posléze podařil i vstup do dalších oblastí kubánské ekonomiky jako je zemědělství, doprava turistů, energetika, ropa, plyn, nemovitosti a komunikace. V současné době je největším nezávislým výrobcem energie v zemi.

V roce 2013 by měla být v oblasti Moa otevřena nová společná kubánsko-venezuelská rafinérie, celý projekt má mít hodnotu cca 700 milionů USD.

Ropný průmysl

V listopadu 2012 ukončila venezuelská státní společnost PDVSA průzkum mořského dna v kubánských vodách. Její práce skončila neúspěchem stejně jako u společností PC Gulf, ruského Gazpromu, španělské Repsol a malajské Petronas. Současně byl oznámen brzký odjezd vrtné plošiny Skarabeo-9, která byla za obrovských nákladů k hlubokým průzkumným vrtům využívána a do kubánských vod se dostala v lednu z Asie. Poslední naděje Kuby tak leží v rukou ruské společnosti Zaruběžněfť, která realizuje vrty v hloubkách do1 500 ma od prosince 2012 se pokouší o vrt do hloubky6 500 m(nejhlubší v historii Kuby) za126 mil. USD cca320 kmvýchodně od Havany. Využívá k tomu plošinu Songa-Mercur sovětské provenience - v norském vlastnictví - vyrobenou v roce 1989. Výsledky průzkumu mají být oznámeny v květnu 2013.

Kuba stále získává 2/3 své denní spotřeby 150 000 barelů ropy za výhodných podmínek od Venezuely

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů