Čtvrtek, 28. března 2024

Proč patří diskuse o geneticky modifikovaných produktech do reklamního průmyslu

Proč patří diskuse o geneticky modifikovaných produktech do reklamního průmyslu

Aniž bychom samotnou diskusi o tom, kdo je či není proti geneticky modifikovaným (GM) produktům, museli otvírat hned na začátku, lze zcela jednoznačně odpovědět, že ano, tahle debata do reklamního průmyslu neoddiskutovatelně patří.

Jak obvykle vnímáme genetické manipulace

Možná si to ještě neuvědomují všichni, ale s geneticky manipulovanými plodinami se dnes už nesetkáváme jen v podobě jednoduchých produktů, jako je sója, kukuřice či bavlna. Situace, kdy jsme mohli předstírat kontrolu prostým přečtením etikety, je minulostí. Stačí si uvědomit, že GM plodiny se na polích po celém světě přirozeně kříží s těmi normálními. Stále častěji tak při náhodných kontrolách dochází k nálezům GM reziduí v normálních, či dokonce biopotravinách a textilních výrobcích (viz nedávná kauza, obviňující jednu z nejznámějších bio certifikačních společností Control Union z nedbalosti při kontrolách výrobních procesů bioproduktů známých textilních řetězců H&M či C&A).

Kde všude na GM narazíme dnes a jak je kontrolovat

GM materiál se však dnes využívá nejen jako primární materiál (kukuřice, bavlna), ale i jako základ pro výrobu různých enzymů, uplatňujících se prakticky ve všech průmyslových odvětvích.

A tady už nestačí jen číst etikety. Konzument či - v případě reklamního průmyslu - ten, kdo se chce daným reklamním předmětem prezentovat, musí mít přehled i o chemikáliích použitých při pěstování a zpracování surovin. Vzhledem k nízké pravděpodobnosti výskytu nadšených biochemiků mezi reklamními nákupčími a marketinkovými specialisty lze konstatovat, že jedinou možností, jak si nad přítomností GMO zachovat kontrolu, je kupovat a nabízet jen takové reklamní předměty, které mají důvěryhodné a nezávislými organizacemi prověřené biocertifikáty, jež jako jediné používání GM materiálů v principu zakazují. Biocertifikátů je však v poslední době jako hub po dešti, takže zorientovat se v nich není jednoduché.

Jak si vybrat ten správný biocertifikát


Naštěstí se lze spolehnout na nepodplatitelnost známých "ekoteroristických" organizací. Kromě přivazování se k chudinkám nevinným elektrárnám či ke kůrovcem prolezlým šumavským pahýlům, hrozícím zhltnout okolní podmáčenou

smrčinu až po krov chalupy modravského starosty, se totiž zabývají i takovými záležitostmi, jako je podrobná analýza různých biocertifikátů. K těmto počinům patří třeba Průvodce nákupem netoxického oblečení, vydaný letos v lednu českou organizací Greenpeace.

Pro nás jako textilního tiskaře je to vítaná pomůcka. Potvrdili jsme si díky ní, že jsme si pro naši vlastní výrobu mezi existujícími certifikacemi vybrali dobře. Biocertifikace GOTS, kterou OP Tiger získal pro své sítotiskové služby loni na podzim, byla totiž v tomto průvodci označena za vůbec nejpřísnější a nejspolehlivější. Kromě toho jako jedna z mála biocertifikací zakazuje používání GM produktů komplexně, tedy jak v původní, tak v jakkoli zpracované podobě.

GMO jsou stále nebezpečnou hrou

Již bez zbytečného sarkasmu se pokusím nastínit hlavní důvody, které (kromě v minulých článcích zmiňovaných obecných pozitiv biocertifikace) vedly OP Tiger právě k výběru certifikátu zakazujícího jakékoli využití GMO.

V prvé řadě jsou GM nebezpečnou hrou, jejíž důsledky nejsme schopni odhadnout. Nechceme v následujících letech čelit obviněním z podílu na destrukci zdraví celých generací. I v případě, že by samotné GM suroviny nebyly prokazatelně škodlivé, existují studie prokazující šokující škodlivost látek, jejichž používání je s úspěchem GMO nerozlučně spjato (například různé herbicidní chemikálie). Parkinson, Alzheimer a další "civilizační" choroby, jejichž názvy se v této souvislosti objevují, jsou pro nás dostatečným strašákem. Tragické zkušenosti s využíváním GM semen bavlníku v Indii ukazují, že manipulovaná osiva jsou náročnější na spotřebu vody než normální. To vede k závislosti na umělém zavlažování, které si mnozí farmáři nemohou dovolit. Výsledkem jsou neúroda, dluhy a osobní tragédie. A týká se nás to obzvlášť citelně, protože bavlna je jedním z hlavních materiálů, které svým klientům dodáváme a potiskujeme. V neposlední řadě jsou GMO velkým nebezpečím pro přirozenou biodiverzitu, která je po tisíce let osvědčeným regulátorem šíření různých epidemií. Jestli dnes kývneme na GMO, šijeme na sebe bič v podobě monokultur, jež nás mohou kdykoli zradit a způsobit globální nedostatek určité suroviny.

AUTOR: Anna Škopková

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů