Čtvrtek, 28. března 2024

Dobrovolníky vysazené jedličky zpestřují přírodu Slavkovského lesa

Dobrovolníky vysazené jedličky zpestřují přírodu Slavkovského lesa

O druhém květnovém víkendu přijeli do CHKO Slavkovský les dobrovolníci, aby vysadili do tamějších hvozdů mladé jedličky a tím přispěli ke zlepšení přirozené skladby lesa. Pomoc skupiny byla též směřována na úklid odpadků na naučných stezkách v okolí Kladské.

Chráněná krajinná oblast Slavkovský les se stala cílem mladých nadšenců z různých koutů republiky, kteří se rozhodli pomoci zdejší přírodě.

Nedaleko osady Kladská, poblíž Mýtského rybníku, se dobrovolníci vybaveni potřebným nářadím, oblečením a mladými stromky pustili do práce. Chtěli zasadit co nejvíce sazeniček stromků jedle bělokoré, aby se do našich lesů mohla navrátit tato dnes poměrně vzácná dřevina.

Dobrovolníci lesem postupovali po předem označených individuálních drátěných ochranách, které již neplnily svoji funkci. Buď se v nich daný stromek neujal, anebo byly poškozeny zvěří dobývající se k jedličkám.

Pro výsadbu každého stromku bylo nutné nejprve drátěnou ochranu sejmout, odstranit uhynulou dřevinu, a pak vykopat dostatečnou výsadbovou mísu. "Podej mi tu sekeromotyku ať mohu připravit pořádnou jámu," volal Tomáš Kroupa a hned se bez váhání pustil do kopání. Do nakypřené zeminy byla následně jedlička pečlivě zasazena. Ještě však bylo potřeba zatlouci pořádné kůly, na které byla poté vhodně nasazena vlastní drátěná chránička. "Podrž mi rovně ten dřevěný klacek, ať ho sem můžu tímhle kalačem pěkně zarazit," zvolal Jiří Hamřík, a už se napřahoval k další akci.

Pozornost byla rovněž věnována stabilitě chrániček, v nichž už jedle zdárně rostly. V několika případech malé jedličky z dřívějších výsadeb uhynuly pro zvýšenou hladinu vody vystupující místy až na povrch. Pro ně bylo nově nalezeno vhodnější umístění.

"Támhle je další označená chránička, ve které je potřeba jedličku vyměnit," pronesla Anna Švecová, a už běžela s novou sazeničkou. Postupně takto přibývaly desítky nových jedlí bělokorých, a ty začaly pěkně zpestřovat zdejší lesní celek.

Menší část početné skupiny se v tu dobu pohybovala po naučných stezkách v okolí Kladské a vysbírávala odpadky zanechané od neukázněných návštěvníků. Občas byly v okolí stezky nalezeny takové předměty, které by tam nikdo rozhodně nečekal. Kolemjdoucí turisté s povděkem kvitovali aktivitu dobrovolníků a svým dětem ukazovali, jak by to vypadalo, kdyby odhazovaly odpadky, kde je napadne.

Víkendová akce se uskutečnila po domluvě se Správou CHKO Slavkovský les a byla součástí projektu Za rozmanitější a přístupnější krajinu, s nímž mladí nadšenci sami přišli. Projekt byl realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika. Další dobrovolnická akce je plánována na začátek června v CHKO Bílé Karpaty.

Text: Aleš Rudl

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů