Úterý, 23. dubna 2024

Energetika Třinec staví nový ekologický kotel za miliardu

Energetika Třinec staví nový ekologický kotel za miliardu

Přísné emisní limity pro spalovací zdroje splní už v roce 2015 nový kotel Energetiky Třinec. Dceřiná společnost Třineckých železáren v těchto dnech zahajuje investici ve výši 1,1 miliardy korun. Výstavba nového kotle potrvá asi dva roky za plného provozu. Firma na ekologickou akci získala dotaci ve výši 380 milionů korun z operačního programu Státního fondu životního prostředí, zbylou část prostředků doplatí z vlastních zdrojů a z investičního úvěru.

Moderní kotel splní zpřísněné emisní limity pro tuhé znečišťující látky, SO2 a NOx, které začnou platit od 1. ledna 2016dle směrniceEU o průmyslových emisích. "Současný limit pro tuhé znečišťující látkyje 50 mg/m3, nové pravidlo znamená snížení na 20 mg/m3. Nový fluidní kotel s označením NK14 bude produkovat pouze 10mg/m3tuhých znečišťujících látek,"vysvětluje ředitel společnosti a předseda představenstva Ing. Petr Matuszek. Kromě toho bude mít nový fluidní kotel vyšší účinnost a také bude efektivnější. Měl by vyrábět 125 tun páry za hodinu. Vybraná varianta kotle patří k celosvětově dlouhodobě vyzkoušeným a nejmodernějším výrobním zařízením svého druhu s uplatněním takzvaných BAT (Best Available Technology) - nejlepší dostupné technologie. Díky tomu se zvýší účinnost kotle ze stávajících 85 % až na 92 %. Firma už má s technologií fluidního kotle dlouhodobé zkušenosti. "Byli jsme první teplárnou ve východní a střední Evropě, která uvedla do provozu kotel s cirkulující fluidní vrstvou,"dodává Petr Matuszek s tím, že dva kotle teplárny E3 postavené v letech 1995 a 1996 jsou fluidní. Stávající granulační kotel z 60. let bude zlikvidován.

V novém kotli navíc bude možné spoluspalovat i biomasu (dřevní štěpku), a to do maximálního množství 30 % tepelného příkonu. Dřevní štěpka se bude dovážet z okolí Beskyd ze vzdálenosti do 50 km. "Tato vzdálenost je myslím ekonomicky schůdná. Svážet biomasu z větší vzdálenosti již není finančně únosné, resp. není vhodné ani po stránce ekologické. V současné době máme uzavřeny smlouvy o smlouvách budoucích se třemi potencionálními dodavateli a paliva bychom měli mít dostatek,"dodává ředitel třinecké energetiky.Dceřiná společnost hutě by tak mohla uspořit ročně desítky tisíc tun černého, resp. hnědého uhlí a dále tak přispět ke snížení produkce skleníkových plynů. Kotel má ročně spálit asi 100 tisíc tun uhlí v poměru 2/3 černého a 1/3 hnědého.

Kromě toho bude nový kotel spalovat i vysokopecní plyn. "Čtyři stávající plynové kotle na teplárně E2 již spalují koksárenský, vysokopecní a konvertorový plyn, dva fluidní kotle pak vysokopecní plyn. "V současné době je podíl spalování druhotných zdrojů - hutních topných plynů a pevného paliva zhruba 50 na 50,"vysvětluje Petr Matuszek. Možnost spalování druhotných hutních plynů z třinecké hutě má i ekonomický dopad, protože cena za tento plyn je nižší než za uhlí.

Energetika Třinec disponuje dvěma zdroji s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla. Mimo tepla a páry pro potřeby Třineckých železáren, města Třince a okolí, vyrábí i elektrickou energii, a to ve výši až 700 tisíc MW ročně. Toto množství pokrývá asi 80 procento potřeb Třineckých železáren.

Petra Jurásková

tisková mluvčí Třineckých železáren

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů