Pátek, 19. dubna 2024

Novinky z Centra pasivního domu 5/2013

Novinky z Centra pasivního domu 5/2013

Naučíme vás stavět pro budoucnost - začínáme již za pár dní!

Stavebnictví stojí na prahu energetické revoluce, kterou odstartovala Směrnice o energetické náročnosti budov 2010/31/EU (EPBD). Centrum pasivního domu proto připravilo šest nových kurzů, které reagují na probíhající legislativní změny a stále sílící nezbytnost nového přístupu k navrhování budov. První pilotní kurzy jsou určeny pro odborníky z Jihomoravského kraje a jsou bezplatné. Hlásit se je možné už nyní!

Vzhledem k velkému zájmu je nyní možné se hlásit již jen na úvodní kurz A. Neváhejte, máme poslední volná místa!
Celý článek...

Konference o stavbě a zdravém bydlení Dřevo Dubňany

Zveme na dvoudenní konferenci o zdravém bydlení Dřevo Dubňany, která se bude konat 24. a 25. května 2013. Zatímco první den bude věnován nové energetické legislativě, dřevostavbám a projektování pasivních domů, druhý den se zaměří na rekonstrukce a konkrétní příklady.
Celý článek...

Den otevřených dveří v pasivních domech

Společnost Kalksandstein CZ zve na den otevřených dveří pasivních domů jejích klientů. V sobotu 25. května 2013 bude možno navštívit tři domy - dva domy ve výstavbě a třetí zabydlený již druhým rokem. Připraven je doprovodný program formou přednášek a komentovaných prohlídek.
Celý článek...

Podpora energetických investic pomáhá stavebníkům i obcím

Podpora energeticky šetrného bydlení je pro vládu priorita, řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Je to podle něj čistě pragmatické rozhodnutí domácností i státu. První chtějí ušetřit, stát pak nakopnout stagnující ekonomiku.
Celý článek...

Pasivní dům ukrytý v lesích vyprodukuje více energie než sám spotřebuje

O tom, že pro domy v pasivním energetickém standardu nejsou chladné klimatické podmínky žádnou překážkou, jsme už psali. Pasivní dům zpola ukrytý v lesích amerického Wisconsinu je ale mimo místa pozoruhodný i tím, že dokáže vygenerovat více energie než sám potřebuje pro svůj běžný provoz.
Celý článek...

První evropské pasivní církevní centrum funguje již devět let

První církevní centrum v Evropě postavené ve standardu pasivního domu je někdy díky svým výjimečným vlastnostem nazýváno "Boží elektrárnou". Není divu, že kostel v hornorakouském Welsu je zasvěcen svatému Františku, který je symbolem přírody, ekologie a obnovitelných zdrojů energie.
Celý článek...

Pasivní dům "U modrého křížku"

Energeticky pasivní přízemní dřevostavba pro čtyřčlennou rodinu stojí na samém okraji menší obce. Své jméno získala podle modře natřeného kamenného kříže s nízkým oplocením, který se nachází v severozápadním rohu parcely a který tvoří genia loci tohoto malebného kousku krajiny.
Celý článek...

Energeticky efektivní stavitelství se stává novým standardem

Energeticky efektivní stavitelství se pomalu stává novým mainstreamem. Čím dál tím více budov je stavěno jako nízkoenergetické, pasivní nebo nulové a za pomoci ekologicky šetrných postupů a materiálů. A dokonce to vždycky ani nemusí znamenat, že by měly být dražší než domy normální.
Celý článek...

Rekonstruovaný panelák hledá nový domov

Brno se na veletrhu IBF 2013 seznámilo se základními pravidly, jak efektivně a kvalitně rekonstruovat. Další příležitost k prohlídce našeho interaktivního modelu panelákového bytu měla přijít až na podzim v Praze. Rádi bychom ale pro naši výstavu našli vhodný prostor už nyní a otevřít její dveře návštěvníkům co nejdříve.
Celý článek...

VIDEO: Jak jsem navštívil veřejný dům... Pasivně

Věřili byste, že i ve veřejném domě se mohou najít nadšenci do energetických úspor? My o tom sice nikdy nepochybovali, ale skutečně nás přesvědčilo až toto původně belgické video.
Celý článek...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů