Pátek, 29. března 2024

Letiště Vodochody získalo kladný posudek EIA

Letiště Vodochody získalo kladný posudek EIA

Projekt rozšířeného Letiště Vodochody po letech průtahů získal kladný posudek v procesu posuzování vlivů na životní prostředí, takzvanou EIA. Informuje o tom deník E15. Záměr rozšíření letiště se ale nelíbí lidem v okolních obcích, na chystaném veřejném projednání se proto očekává velká účast. Definitivně o stavbě rozhodne na základě posudku ministerstvo životního prostředí.

"Je to velmi důležité, v celém procesu nás to posouvá dále," řekl deníku k vydání kladného posudku ředitel letiště Martin Kačur. Letiště, které leží severně od Prahy, chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Podle Kačura začne fungovat nejdříve v roce 2016.

Ještě ale není vůbec jisté, že se nakonec bude stavět. Samospráva v okolních obcích je totiž vesměs proti. "Domnívám se, že posudkář se s věcnými argumenty vyrovnal velmi ledabyle. Očekávám proto velmi bouřlivé veřejné projednání," sdělil E15 starosta nedaleké Líbeznice Martin Kupka. Lidem se mimo jiné nelíbí předpokládaný nárůst hluku a emisí, stejně jako zvýšená dopravní zátěž v okolí letiště.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero koupila od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů