Čtvrtek, 25. dubna 2024

Strany ve Sněmovně chtějí odtajnit vlastníky solárních elektráren

Strany ve Sněmovně chtějí odtajnit vlastníky solárních elektráren

Představitelé sněmovních stran se shodli na tom, že zpracují a v nejbližší době předloží návrh zákona, který rozkryje vlastníky solárních elektráren. Na vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, kterou žádali sociální demokraté, se ale nedohodli. Novináře o tom na společné tiskové konferenci informovali zástupci poslaneckých klubů ODS, ČSSD, TOP 09 a Starostů, KSČM a VV spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a jeho stínovým protějškem Milanem Urbanem.

Podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce se jeho straně sice nepodařilo prosadit vytvoření vyšetřovací komise, ale navrhovaný zákon by měl vést ke splnění hlavního cíle, tedy odtajnění vlastníků solárních elektráren, respektive společností, které čerpají dotace z obnovitelných zdrojů. Očekává také, že nové poznatky by mohly pomoci i týmu, který vytváří prezident Miloš Zeman.

Ten nedávno dotace na solární energii označil za největší tunel v českých ekonomických dějinách, a zástupcům ministerstva vnitra, Bezpečnostní informační služby, nejvyššího státního zastupitelství, Nejvyššího kontrolního úřadu a Energetického regulačního úřadu proto navrhl vytvoření vyšetřovací komise.

Vláda chtěla původně podle ministra Kuby podobná opatření zahrnout do připravované novely zákona o obnovitelných zdrojích. "Určité paragrafy, které by se týkaly pouze rozkrytí vlastnické struktury, jsme schopni připravit rychleji," řekl Kuba, který by měl být společně se svým stínovým kolegou a předsedou hospodářského výboru Urbanem garantem přípravy tohoto zákona.

Podle Urbana bude výsledný návrh složen ze dvou částí - z návrhu ČSSD, který vznikl v Senátu a nebyl schválen, a připravované novely zákona o obnovitelných zdrojích, na níž pracuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Do prvního čtení by podle Urbana mohl jít ještě v červnu.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik se nechal slyšet, že zákon bude rychlejší a efektivnější než případná vyšetřovací komise. Poslanec VV Michal Babák dodal, že jeho strana bude pro to, aby zákon prošel ve zrychleném čtení.

"Je to důkaz, že česká politika není až v takové krizi, jak vypadá, jsou témata, na kterých se dokážeme dohodnou napříč politických spektrem," doplnil šéf klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů