Sobota, 20. dubna 2024

O odpadovou AVE CZ se ucházejí Penta, PPF a EP Industries

O odpadovou AVE CZ se ucházejí Penta, PPF a EP Industries

Společnost AVE CZ, která patří k největším tuzemským firmám v oblasti odpadového hospodářství a sanací, je na prodej. O českou pobočku rakouského koncernu se ucházejí investiční skupina Penta, skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a společnost EP Industries, kterou ovládá Daniel Křetínský. Ve svém pondělním vydání to píše týdeník Euro, podle kterého všichni tři zájemci už jednali s rakouským majitelem firmy.
"Ano, ucházíme se o koupi firmy AVE CZ," řekl týdeníku Křetínský. Mluvčí Penty Martin Danko uvedl, že jeho zaměstnavatel se nevyjadřuje ke svým budoucím záměrům, ani probíhajícím tendrům.

Zdroj z oboru odpadového hospodářství Euru řekl, že Penta i PPF považují odpadové hospodářství za odvětví, které skýtá možnosti růstu. "Obě společnosti aktuálně zkoumají možnosti investic i v dalších evropských zemích do firem, které se zaměřují na zpracování komunálního odpadu. Zabývají se totiž myšlenkou na vybudování globálnějšího evropského hráče v oblasti nakládání s odpady," cituje týdeník svůj zdroj. EP Industries prý naopak ambice vybudovat silného evropského globálního hráče nemá.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství patří rakouské společnosti AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt, která má vedle Rakouska a Česka pobočky v Itálii, na Slovensku, v Maďarsku, Moldavsku, Rumunsku a na Ukrajině. AVE CZ provozuje například spalovnu nebezpečného odpadu v Kralupech nad Vltavou a osm skládek, mimo jiné v Čáslavi, Kralupech nad Vltavou a Benátkách nad Jizerou.

AVE CZ v tuzemsku obsluhuje zhruba 1,3 milionu obyvatel a 26.000 živnostníků a průmyslových klientů, zaměstnává více než 1300 lidí. Finanční rok, který skončil 30. září 2011, společnost uzavřela s historicky nejvyšším obratem; meziročně ho zvýšila téměř o čtvrtinu na 3,805 miliardy korun. Ve stejném období převzala a zpracovala 1,7 milionu tun odpadu. Aktuálnější výsledky zatím na svých internetových stránkách nezveřejnila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů