Pátek, 19. dubna 2024

V Českém Švýcarsku na konci jara předvedou výrobu kolomazi

V Českém Švýcarsku na konci jara předvedou výrobu kolomazi

V Českém Švýcarsku na konci jara předvedou historickou výrobu kolomazi. Dehtařská pec bude stát poblíž Dolského mlýna u Jetřichovic na Děčínsku. Návštěvníci Dnů lesních řemesel si budou moci vzorek kolomazi i odnést domů. Vloni byl na stejném místě milíř na výrobu dřevěného uhlí, letos ho budou vyrábět Sasové. ČTK o tom informoval mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Letos pořádá národní park Dny lesních řemesel od 30. května do 2. června. "Pro návštěvníky opět přichystáme ukázky řemesel, které se v lesích Českosaského Švýcarska provozovaly od středověku. Přichystány jsou ukázky stavby dehtařské pece, vaření smoly, exkurze po areálu Dolského mlýna i další doprovodný kulturní program," uvedl mluvčí.

Vloni vznikl nedaleko Dolského mlýna z 16. století, který je známý z pohádek Pyšná princezna nebo novějšího Pekla s princeznou, uhlířský milíř. Letos chtějí v národním parku vyrábět kolomaz. "Je to středověké mazivo především na dřevěná soukolí, složené z dehtu, vepřového sádla a sazí," vysvětlil Salov.

Do pece na výrobu kolomazi se naskládají borová polena bohatá na pryskyřici. Horním otvorem unikala pára a dolů do připravené nádoby odklapávala dehtová hmota. Z té po smíchání s tukem vznikla kolomaz. V 19. století byla nahrazena minerálními oleji a mazacími tuky, které mají lepší mazací vlastnosti.

Návštěvníci, kteří budou chtít, si budou moci vzorek kolomazi odnést i domů, pokud si přinesou vhodnou malou skleničku. Kdo by vidět i letos pálení dřeveného uhlí starým způsobem, musí zajet kus za německé hranice, do Hinterhermsdorfu v Saském Švýcarsku.

České Švýcarsko je jeden ze čtyř českých národních parků, byl vyhlášen v roce 2000. Symbolem tohoto přírodního území je skalní most Pravčická brána. Návštěvnost regionu jako celku není pro jeho rozlohu možné měřit, některými exponovanými místy opatřenými počítadly průchodů ale projde ročně kolem 150.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů