Čtvrtek, 18. dubna 2024

Česká republika podporuje rozvoj využití biomasy v Bosně a Hercegovině

Česká republika podporuje rozvoj využití biomasy v Bosně a Hercegovině

V prosinci minulého roku podepsali v sarajevském sídle mise Programu OSN pro rozvoj (UNDP) v Bosně a Hercegovině velvyslanec České republiky Tomáš Szunyog a rezidentní představitel UNDP Yuri Afanasiev dohodu o spolufinancování projektu "UNDP GEF BiH Energie z biomasy pro zaměstnání a energetickou bezpečnost".

Česká republika tak prostřednictvím České rozvojové agentury přislíbila svou spoluúčast na projektu, a to v hodnotě 150.000 USD, mj. formou přenosu zkušeností.

Cílem projektu je odstranit tržní bariéry pro využití energie z biomasy ve venkovských oblastech Bosny a Hercegoviny a snížit emise oxidu uhličitého, a to prostřednictvím transformace trhu, informování veřejnosti, rozvoje pracovních míst, snižování chudoby a posilování místní energetické bezpečnosti. Projekt bude realizován v úzké spolupráci s relevantními bosensko hercegovskými institucemi, konkrétně Ministerstvem zahraničního obchodu a ekonomických vztahů Bosny a Hercegoviny a entitními ministerstvy v Republice srbské v Bosně a Hercegovině (ministerstvy školství a kultury, dále průmyslu, energetiky a hornictví a urbánního plánování a ekologie).

V rámci projektu má v regionu obce Srebrenica na východě Bosny a Hercegoviny v místních základních školách dojít k výměně kotlů na fosilní paliva za nové kotle na biomasu, což má být doprovázeno technickou pomocí Institutu pro standardizaci v plnění relevantních standardů EU a vzděláváním týkajícím se vztahu energetiky a životního prostředí.

ZDROJ: www.mzv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů