Čtvrtek, 28. března 2024

OSN poprvé přišla s plánem na těžbu vzácných kovů z mořského dna

Úřad OSN pro mořské dno zatím vydal 17 licencí na průzkum. Komerční těžbu chce jako první zahájit firma Nautilus Minerals.

OSN poprvé přišla s plánem na těžbu vzácných kovů z mořského dna

To, že se na mořském dně ve velkých hloubkách skrývají poklady v podobě obrovských zásob kovů, zlato nebo měď nevyjímaje, experti vědí už dávno. Ale konkrétní plán na jejich těžbu, včetně technických podrobností, zveřejnil Úřad OSN pro mořské dno teprve nyní.

Vyplývá z něj, že povolení k těžbě v mezinárodních vodách se začne vydávat v roce 2016. Úřad sídlící v jamajském Kingstonu zatím poskytoval pouze licence opravňující k průzkumu mořského dna v mezinárodních vodách. Zatím jich je sedmnáct, o sedmi se jedná a další budou podle serveru BBC News nepochybně následovat.

"Stanuli jsme na prahu nové éry, kdy budeme těžit cenné kovy z velkých mořských hloubek," cituje server BBC News Michaela Lodge, právního poradce Organizace pro mořské dno.

Ta byla zřízena začátkem osmdesátých let v souladu s Konvencí OSN o mořském právu. Z jejího statutu také plyne, že podmořský "důlní průmysl", který podporuje, by měl sloužit ve prospěch lidstva, včetně toho, že část jeho zisků bude plynout rozvojovým zemím.

Naposledy povolení k průzkumu získala firma UK Seabed Resources, britská pobočka amerického zbrojařského koncernu Lockheed Martin. Vláda Papuy Nové Guineje loni poskytla kanadské společnosti Nautilus Minerals dvacetiletou licenci na těžbu zinku, stříbra a zlata v Bismarckově moři, asi 19 kilometrů od pobřeží, tedy ve výsostných vodách země.

"Těžit na mořském dně je bezpečnější, čistší a šetrnější k životnímu prostředí než těžba na souši. Nemusíte přitom odkrývat a přemisťovat kvanta zeminy," tvrdí Samantha Smithová, viceprezidentka firmy Nautilus.

Objemy z říše snů

Nalézt hluboko na mořském dně ložiska cenných kovů není podle amerického Úřadu pro správu oceánů nikterak obtížné. Hydrotermální průduchy tam vyvrhují bohaté koncentrace různých kovů. Zjednodušeně řečeno, tyto podvodní gejzíry o teplotě přes 600 stupňů Celsia se následně v ledové vodě ochlazují, přičemž kovy, které obsahují, se usazují na mořském dně. Proto na něm leží tak obrovské bohatství.

Kolik ho je? Pokud jde o zlato, podle odhadu zmíněného amerického úřadu jsou to asi čtyři kilogramy na jednoho obyvatele planety. Za současných cen to představuje kolem 150 bilionů dolarů!

Obrovské tlaky, extrémní teploty

Těžit ve velkých mořských hloubkách je však velice náročné. Zařízení je tam vystaveno až stošedesátkrát většímu tlaku než na souši a teplota se pohybuje od hodnot blízkých bodu mrazu do několika set stupňů. Nová důlní technologie, včetně speciálních plavidel a robotů, si vyžádá miliardové investice.

Mnozí experti před těžbou z mořských hloubek varují. "Oceány nám nepatří v tom smyslu, že si s nimi můžeme dělat, co chceme. Místo toho bychom měli sdílet odpovědnost za jejich moudré spravování," míní britský biolog Jon Copley. Připomíná, že lidstvo už předvedlo, jak neumí zachovat přírodní rovnováhu - ať už jde o bizony v USA, nebo amazonské deštné pralesy. Proti mořskému "dolování" jsou i rybáři a obyvatelé pobřežních oblastí.

Mořské poklady

150 BILIONŮ dolarů činí současná hodnota zlata nacházejícího se hluboko na mořském dně. Odhadují to američtí vládní experti. Z hlubin lze získávat i další kovy, včetně stříbra, mědi či zinku. Jejich suchozemská produkce nemusí za sedm či deset let postačovat k uspokojení poptávky hlavně asijských zemí.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů