Pátek, 29. března 2024

NSS vyhověl muži, jenž nezískal dotaci z programu Zelená úsporám

NSS vyhověl muži, jenž nezískal dotaci z programu Zelená úsporám

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl stížnosti muže, který nezískal požadovanou dotaci z programu Zelená úsporám. Justice se jeho žalobou původně odmítla zabývat, protože na dotaci prý neexistuje právní nárok a rozhodnutí je vyloučeno z právního přezkumu. NSS však razí právní názor, že žaloba je přípustná a justice se jí musí zabývat, zjistila dnes ČTK z rozsudku v databázi soudu.

Rozhodnutí o neposkytnutí dotace ze Státního fondu životního prostředí se podle NSS může negativně projevit v právní sféře žadatele, a to třeba v tom, že přijdou vniveč již vynaložené náklady. "Žalobou napadené rozhodnutí nebylo vyloučeno ze soudního přezkumu, a žalobu proto nebylo možno odmítnout," rozhodl proto NSS.

Spor začal tím, že Státní fond životního prostředí neposkytl žadateli nespecifikovanou dotaci z programu Zelená úsporám. Muž se obrátil s opravným prostředkem na ministerstvo životního prostředí. Ministr námitkám nevyhověl, odmítl je v rámci hromadného rozhodnutí.

Následovala žaloba, kterou však Městský soud v Praze odmítl jako nepřípustnou. Nyní se musí sporem zabývat znovu. Podobně už NSS argumentoval v jiném případě letos v lednu.

Program Zelená úsporám spustilo ministerstvo v roce 2009. Cílem byla podpora úspor energie a využití obnovitelných zdrojů v obytných domech. Programem "proteklo" více než 20 miliard korun, určených hlavně na zateplení domů a výměnu oken. Peníze pocházely z prodeje emisních povolenek na vypouštění skleníkových plynů a spravoval je Státní fond životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů