Čtvrtek, 25. dubna 2024

V USA se vyšetřují podezřelé praktiky Úřadu pro životní prostředí

V USA se vyšetřují podezřelé praktiky Úřadu pro životní prostředí

Republikáni v americkém Kongresu začali v pátek vyšetřovat podezření na to, že federální Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) diskriminoval při poskytování informací pravicové skupiny a těžce nadržoval levicovým zeleným organizacím. Podle zákonodárců je to odraz stejně nepřátelského přístupu federálních úřadů za vlády prezidenta Baracka Obamy k opozici, jaký se projevil v nynějším skandálu kolem šikanování konzervativních skupin federálním daňovým úřadem (IRS).

EPA podle zprávy výzkumné skupiny Competitive Enterprise Institute konzervativním organizacím téměř neodpouštěl poplatky účtované za uvolnění požadovaných informací. Tyto skupiny bývají vesměs vůči zákrokům a regulacím EPA velmi kritické.

Úřad naopak vyhověl žádostem o informace bez poplatků "ideologicky spřízněným" zeleným skupinám od počátku roku 2012 ve více než 90 procentech případů. Vládní agentury by měly běžně odpouštět poplatky za poskytnutí informací médiím a skupinám, které je zpracovávají a seznamují s nimi veřejnost.

Tři přední republikánští senátoři a jeden člen Sněmovny reprezentantů vznesly otázky ohlednětěchto zjištění v dopise na úřadujícího ředitele EPA Boba Perciasepeho. "Rozdílné zacházení je nepřijatelné, zejména ve světle nynější kontroverze kolem podezřelých praktik IRS, který vyčlenil konzervativní skupiny pro zvláštní prověrky," uvedli zákonodárci podle agentury Reuters.

Republikáni po EPA požadují, aby jim dodal seznam všech rozhodnutí o odpuštění poplatků a další materiály, které souvisejí s odpověďmi úřadu na žádo4sti podané v rámci zákona o volném přístupu k vládním informacím. Senátor David Vitter uvedl, že se s Perciasepem tento týden už sešel a že učinili pokrok v pěti klíčových bodech, v nichž může EPA zlepšit svou transparentnost.

Ve Spojených státech se od minulého týdne rozvíjí velký skandál kolem praktik centrálního daňového úřadu. Ten minulé tři roky podroboval konzervativně orientované organizace v čele s hnutím Tea Party podrobným a dlouhým prověrkám, zda mají nárok na daňové úlevy pro společensky prospěšné organizace. Praktiky IRS odsoudily obě velké strany, distancoval se od nich i Obama a ve středu šéf IRS odstoupil z funkce.

Kongres v pátek zahájil první ze série vyšetřování aféry IRS a republikáni budou chtít zjistit, do jaké míry je do skandálu zapleten Bílý dům. Označují případ za důsledek paušálně nepřátelského postoje Obamovy vlády k pravicové opozici. Ten vede v proobamovských a levicových médií často až k démonizaci konzervativních skupin a k jejich označování za "extrémisty".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů